Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Haviksjong straks ‘even’ uit zicht?

Sip Veenstra, It Fryske Gea | vrijdag 8 juni 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 794x

Wat gaat het haviksjong de komende dagen doen… waarschijnlijk nog meer vliegoefeningen en de prooi zelfstandig kapot trekken. Blijft het bij jonge eenden, meerkoeten, spreeuwen & duiven of krijgt hij/zij spectaculaire prooien als een volwassen wilde eend, ransuil, kerkuil of misschien zelfs buizerd!

Van deze laatste soort krijgen we ook meldingen door, dus je weet maar nooit. De grotere prooien kunnen alleen worden verschalkt door het haviksvrouwtje, waarvoor het nu de tijd is!

Op ontdekking

Vandaag is het jong 29 dagen oud en na ongeveer 30 dagen gaat het op sjouw. Al stunt vliegend zal het jong verder kijken dan alleen het nest, wat inhoudt: op de zijtakken klimmen, de uitkijk houden en later misschien ook op ontdekking buiten het beeld van de camera. Maar eerst levert dit waarschijnlijk volop spannende momenten op. Het haviksjong beweegt namelijk nog niet altijd even soepel. Hoe gaat dit met harde wind?

Leuk om te weten

Op een leeftijd van 29 dagen weegt het mannetje ongeveer 668 gram en heeft een vleugellengte van 20 cm, terwijl het vrouwtje dan een gewicht heeft van 945 gram (bijna een kilo) en een vleugellengte van 21 cm. Nog een leuk weetje is dat een jong per week een meter verder schijt.  Dus na vier weken schijt een jong vier meter ver weg! Op deze manier kan je de jongen dus ongeveer op leeftijd schatten onderaan de nestboom.

Rustige zomerdagen

Van de week ben ik nog in de buurt geweest van de nestlocatie. Het  is er stiller dan stil wat betreft de roofvogels die er verblijven. Dit in tegenstelling tot de omgeving. Overal wemelt het van de jonge vogeltjes, oftewel ‘tafeltje dekje’ voor de buizerd, havik en zeearend. Ze hebben er met dit warme weer weinig werk van.


It Fryske Gea

It Fryske Gea is de provinciale vereniging voor natuurbescherming in Fryslân. We hebben als doel de bescherming, het behoud en ontwikkeling van natuur, landschap en cultureel erfgoed. Op het moment beheren we meer dan 60 verschillende natuurgebieden met een totale oppervlakte van 20.000 hectare. Dit doen we niet alleen. We worden gesteund door 37.000 leden! Bezoek de website van It Fryske Gea


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Havik Alle Beleef de Lente blogs