Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Een weekje nog

Wim van Nee, STORK | zaterdag 23 april 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 364x

Dit is weer zo’n dag. Ik zit naar het computerscherm te staren om iets van de ooievaars met jullie te bespreken. Ik kijk naar het nest in Gennep en besef dat de echte lente juist achter de buitendeur begint. Daar schijnt de zon, zingen de vogels en vliegen de vlinders.

Oranje

Eigenlijk wil ik liever buiten zijn. Kijken naar de oranjetipjes die achter elkaar aanvliegen en op de judaspenning gaan zitten. Wat zijn die vlinders toch mooi, met hun kleur die op Koningsdag niet zal misstaan.
Iets verderop klinkt het vrolijke rateltje van de braamsluiper. Echt zo’n vogeltje dat je weinig ziet, maar overal hoort. Op de grond scharrelt een geelgors, die ik ervan verdenkt dat hij een nestje maakt in de begroeiing.
In de vijver zijn de blankvoorntjes op jacht naar klein leven, de groene kikkers zwemmen hun rondjes en gaan steeds meer kwaken. En gisteravond zwommen er opeens twee wilde eenden in de vijver. Best handig, want er heeft zich een laagje kroos op het wateroppervlak gevormd. Tegen de oever bloeit de dotter.

Bloesem

En ik zit nu maar steeds te denken hoe ik een bruggetje kan slaan naar de ooievaar. Ik loop de tuin maar even in. En dan weet ik het, want de perenboom staat uitbundig te bloeien. En juist perenbomen en andere fruitbomen vormen een prachtige basis voor ooievaarsnesten. Zeker de oudere wat grillige bomen, met een wat afgeplatte kruin. Als daar dan ooievaars op zitten, die tussen de bloesem door kijken dan weet je het weer. Voorjaar in volle glorie. Maar ik heb geen ooievaarsnest bij huis, al zou de afgezaagde dode boom een prima basis zijn. De ooievaarsfoto’s heb ik op Tweede Paasdag ergens anders gemaakt. Toch zien we hier in Zuidoost-Drenthe wel steeds meer ooievaars, hoewel de hoogveengebieden niet favoriet zijn.

Nog een klein weekje voordat de Gennepse ooievaars hun kleintjes uit de eieren zien komen. Ze gaan het nog druk krijgen.

 

Wim van Nee
STORK

 


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs