Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Chittervreugd en snateralarm

Margot de Kam | donderdag 15 april 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 966x

Vreugde, onschuld en alarmroepen lijken te contrasteren in één blog, het zijn de laatste bijzondere communicatievormen van de slechtvalken die ik wil bespreken. Naarmate we hun taal beter leren begrijpen, wordt het nog interessanter om ze te volgen.
jonge slechtvalk

In vorige blogs heb ik verteld over het chuppen onderling, vooral in de baltstijd, met de hoffelijke buigingen en het snavelen; over het gakchuppen met de brede houding, het kopbuigen en het stampvoeten tegen indringers; en over het gegil: het wailen, dat wordt gebruikt voor communicatie tussen het slechtvalkpaar en door hun jongen.


Chitteren

Is dan weer een heel ander geluid. Het is een geluid van onschuld. Jonge slechtvalken chitteren. Ze geven ermee aan dat ze niks kwaads in de zin hebben. Naast hun juveniele=onvolwassen bruingeel verenkleed kunnen ze ook een onschuldig geluid uitstoten: chichichichichichi heel snel. Hierdoor weten volwassen slechtvalken meteen dat ze met een jong te maken hebben. Daar gaan ze nooit een echt gevecht mee aan. We hebben de jonge slechtvalken die hier rondhingen horen chitteren.

Het is ook een teken van speelsheid. Jonge slechtvalken groeien samen op, in familieverband, en leren spelenderwijs vlieg- en stoottechnieken. In het spel wordt gechitterd.

En het is de roep door de man uitgestoten tijdens de paring. Een vreugdevolle daad, waarbij hij geen kwaad in de zin heeft. 


Snateren

Heel soms maken de valken een soort snaterend geluid. Eigenlijk uitsluitend als ze broeden. Het is een waarschuwing richting de partner: ik lig te broeden, maar er komt iemand aan. Meestal omdat er een buizerd te dicht nadert.


Alarmroep

Echt alarm slaan ze, inclusief aanvallen, bij groot gevaar. Dat kan een aanval op een volwassen slechtvalk zijn. Als er mensen in de buurt zijn, dan horen we dit ook. Vooral tijdens het ringen is het goed te horen. Het gaat dan gepaard met aanvalsvluchten.


In onderstaand filmpje zijn de genoemde geluiden te horen.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs