Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Bijna einde broedseizoen

Sharon Lexmond | zaterdag 31 augustus 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 998x

Dat betekent dat het huiszwaluwgezin zich klaarmaakt voor de lange reis naar Afrika. Een hoop zwaluwen zijn hen al voorgegaan! Hoe werkt die reis eigenlijk?

Alle zwaluwen verzamelen!!

Vanaf einde juli tot ongeveer half oktober is de periode waarin de huiszwaluwen op trek gaan. Duizenden kilometers vliegen zij om uiteindelijk tot midden-Afrika te geraken. Een deel van de zwaluwen is dus al onderweg! Zoals we konden zien aan het begin van het seizoen, kwamen de huiszwaluwen niet tegelijk aan. Zo werkt het met de terugreis ook. Komen zij soortgenoten tegen? Dan wordt het reisgezelschap steeds wat groter! 

Waarneming.nl

Hier kun je momenteel zien dat er al behoorlijk wat groepen huiszwaluwen gespot worden. Soms foeragerend, maar soms ook al op weg naar het zuiden. Je kunt hier trouwens ook zélf jouw waarnemingen doorgeven! 

Bij Gibraltar rechtdoor!!

De zwaluwen vliegen steeds een vrij duidelijke route. Zij gaan namelijk naar het zuiden, over Frankrijk en maken de oversteek naar Afrika bij de Straat van Gibraltar. Er is trouwens ook een deel die in Nederland richting zuid-oost vliegt om zo aan te komen in Italie. De Straat van Gibraltar is trouwens niet alleen de oversteekplaats voor Huiszwaluwen, 2x per jaar kiezen tientallen vogelsoorten er massaal voor om juist dáár de oversteek te maken. 

Aangekomen in Afrika.......

Dan volgt nog een flinke uitputtingsslag. De vogeltjes moeten namelijk de reis onder andere vervolgen door de woestijn. Dat gedeelte duurt ongeveer 3 dagen. Dat betekent dus eigelijk dat de dieren 3 dagen niet of nauwelijks te eten hebben. In de woestijn leven de meeste insecten namelijk onder de grond en water is er natuurlijk ook niet in overvloed.. 

Maar eerst....

Nog even goed aaneten, en vooral een beetje dik worden! Die reserves kunnen ze namelijk komende tijd wel gebruiken! En uiteraard moeten de laatste kuikens even de kneepjes van het vliegen leren. Dan zal het niet lang meer duren!!!

 

Kevin T. Karlson

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Huiszwaluw Alle Beleef de Lente blogs