Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Aan de veren kent men de vogel

Bernice Sepers | woensdag 3 april 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1245x

Kuuk ziet er tot nu toe nog vooral uit als een wit bolletje, maar hier komt langzaam verandering in. We zien dat de veren zich al aan het ontwikkelen zijn, kijkt u maar eens naar de pinnetjes en kwastjes op de vleugels.

Ontwikkeling veer

Een veer bestaat uit keratine, een eiwit waar ook haren en nagels uit bestaan. Als een veer groeit, ontstaat in de huid een uitsteeksel dat langzaamaan langer wordt. De veer ontwikkelt zich in een schede (een pennetje) en bestaat uit een centrale schacht met daaraan vertakkingen. Je kunt een veer dus vergelijken met de uitwaaierende takken aan een boom. Aan deze vertakkingen zitten weerhaakjes die in elkaar grijpen. Daarom blijven de vertakkingen aan elkaar zitten als je over een veer strijkt.

Als de veer er klaar voor is, brokkelt de schede af en komt de veer tevoorschijn. Wanneer je een jonge vogel vasthoudt zie je vaak kleine schilfertjes op je hand, dit zijn kleine stukjes schede. 

 

Stille jager

De veren van uilen zijn voorzien van een donslaagje. Dankzij dit donslaagje maakt een uil amper geluid tijdens het vliegen. U kunt zich wel voorstellen dat dit ontzettend handig is. Dankzij deze geruisloze vlucht kan de bosuil zijn prooi horen en wordt de bosuil niet door de prooi opgemerkt. Fijn als je veel muizen moet vangen voor een kuiken!

 

Camouflage

De groei van veren kost veel energie, dus Kuuk moet veel muizen eten. Zoals Bart al eerder schreef, kunnen we de volledige transformatie naar volwassen bosuil niet live bekijken, omdat Kuuk dan al is uitgevlogen. Hoe Kuuk er dus uiteindelijk uit komt te zien, blijft gissen. Bosuilen kunnen roestrood, grijs of donkerbruin zijn. Op deze manier vallen bosuilen niet zo op als ze in de boom zitten, goede camouflage dus!

 

Nog drie nachtjes slapen

Zoals Bart al in zijn vorige blog schreef, wordt Kuuk zaterdag geringd. Ik kijk hier ontzettend naar uit, omdat ik tot nu toe alleen maar kleine vogels heb geringd zoals koolmezen, pimpelmezen, glanskoppen en bonte vliegenvangers. Zo’n bosuil is dan toch wel iets heel anders! Hoe zou dat gaan met die scherpe klauwen en snavel? En wat doen de ouders zodra ze doorhebben dat wij Kuuk eventjes lenen? Ik kan niet wachten om dit te zien! Nog drie nachtjes slapen...


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Bosuil Alle Beleef de Lente blogs