Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

2022 wordt het Jaar van de Merel!

Bernice Goffin | maandag 7 juni 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1106x

Vogelbescherming Nederland en Sovon Vogelonderzoek Nederland hebben 2022 gezamenlijk uitgeroepen tot het Jaar van de Merel. Dat betekent dat de merel in 2022, maar ook al dit jaar, wat extra aandacht krijgt. Maar waarom is het juist de merel die deze aandacht verdient?
Foto Robert Benjamins

Minder merels

De merel is de talrijkste vogel van Nederland. Hun fantastische zang weerklinkt op veel plaatsen en het is een graag geziene gast van achtertuinen. Toch gaat het niet zo goed met de merel als het lijkt. Sinds 2016 is bijna 30% van de merels verdwenen uit ons land. Daarnaast gaat het in sommige omgevingen, zoals in stedelijk gebied, al langer achteruit met de merel. Veel mensen zien opeens ‘hun’ tuinmerel niet meer. Wat is er toch aan de hand?

 

Het beruchte Usutu-virus

Een deel van de oorzaak is waarschijnlijk de komst van het Usutu-virus in ons land. Met name merels hebben veel last van dit virus en overleven een besmetting met het virus vaak niet. Het virus is in 2016 voor het eerst in Nederland aangetoond, precies toen de merelpopulatie aan een vrije val begon. Maar zoals ik al noemde leek er vóórdat het virus in ons land was ook al iets aan de hand te zijn met onze merels. Dan komen we bij de volgende vraag: waar lag dat aan?

 

Een mysterie

Daar heb ik een simpel maar onbevredigend antwoord op: we weten het niet. De merel is zo algemeen, en toch weten we er zo weinig van! Daar moet iets aan gedaan worden en daarom gaat er dit jaar en volgend jaar wat extra aandacht uit naar de merel. Zo hopen we erachter te komen wat er precies aan de hand is met onze merels en wat hieraan gedaan kan worden. Terwijl ik dit blog zit te typen hoor ik buiten die prachtige merelzang door de wijk galmen. Jij misschien ook wel, luister maar eens. Dat willen we toch niet kwijtraken?

 

Help mee!

Het mooie aan het onderzoek dat dit en volgend jaar wordt uitgevoerd in het kader van het Jaar van de Merel, is dat iedereen kan helpen, zeker als je een merelnest in je tuin of in de buurt weet te vinden! Hoe precies? Daar ga ik volgende week op in! Als je niet kan wachten, kan je hier alvast wat verder inlezen.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Merel Alle Beleef de Lente blogs