Navigatie overslaan
Zwarte roodstaart / Shutterstock Alle berichten
Zwarte roodstaart / Shutterstock Jeanet van Zoelen

Door Jeanet van Zoelen
Medewerker Vogelbescherming

Zie! Een zwarte roodstaart

Geplaatst op 29 maart 2022

Niet iedereen zag ooit een zwarte roodstaart. Dat kan veranderen, want ze zijn goed herkenbaar met hun roest-rode staart en ze leven dichtbij: in gebouwen en op bedrijventerreinen. Ze doen onopvallend, maar u krijgt ze nu vast in de smiezen. Helpt u ze aan 'tijdelijke natuur'?

Het klinkt niet complimenteus, maar uw mooie huis is in de ogen van een zwarte roodstaart precies een rots. Ze komen oorspronkelijk uit berggebieden: rotsige landschappen, met puinhellingen. Ze houden er dus van als het open is en licht en droog. Nederland is heel wat anders, maar ze vinden toch wat ze nodig hebben.

Zwarte roodstaart / Rowin Dreef Fotogalerij Nederland is geen berg met puinhelling, maar tóch vinden ze hier wat nodig is om jongen groot te krijgen. Zwarte roodstaart / Rowin Dreef Fotogalerij

Hoogte in een plat landje

Hoge zangposten (liefst 20 meter of hoger!) vinden de zwarte roodstaarten in ons platte landje in de vorm van hijskranen en antennes. In plaats van holtes in rotsen gebruiken ze spleten in gebouwen of ruïnes. Of ze betrekken gaten in steenhopen of stapels bouwmateriaal op bedrijventerreinen en bij grote nieuwbouwprojecten. Het oogt zo onherbergzaam voor ze, maar ze kiezen juist die locaties vanwege het lichte, open terrein.

Zwarte roodstaart / Shutterstock Ze kiezen plekken die voor ons onherbergzaam lijken, juíst omdat het er kaal en licht is. Zwarte roodstaart / Shutterstock

TijdelijkeNatuur.nl

Zwarte roodstaarten verdwijnen weer als het te groen wordt. Daar houden ze niet van, dat lijkt helemaal niet op de kale hellingen waar ze generaties veilig waren. Hun aanwezigheid is daarom bijna altijd tijdelijk. Het volgende voorjaar gaan ze op zoek naar een nieuwe, kale broedplaats.

Voor deze soort zijn stukjes braakliggend land dan ook onmisbaar. Voor grondeigenaren met af en toe een stukje braakland is er nu een prachtig initiatief: Tijdelijke Natuur. U geeft tijdelijk ruimte aan soorten die het nodig hebben en kunt daarna gewoon bouwen zonder zorgen over vertraging door nesten en dergelijke. Verspreid het woord! Dit biedt kansen.

Witte kwikstaart / Luc Hoogenstein Ook witte kwikstaarten zoeken graag voedsel op open terreinen. Witte kwikstaart / Luc Hoogenstein

Gedijen op bedrijventerreinen

Hoe onwaarschijnlijk het ook klinkt, er zijn meer vogelsoorten die juist gedijen op terreinen met kantoren en industrie. Er heerst relatieve rust en vaak grenzen die terreinen aan het buitengebied. Denk maar eens aan meeuwen of scholeksters die op de kiezeldaken broeden. Ook witte kwikstaarten zoeken juist voedsel op open terreinen.

Zwarte roodstaart / Shutterstock Vrouwtje zwarte roodstaart is bruin met een roestrode staart. Een bruine roodstaart eigenlijk. Zwarte roodstaart / Shutterstock

Niks geks aan

Helemaal niks geks aan dus, om met verrekijker en thermosflesje koffie eens te gaan posten op een nabijgelegen bedrijventerrein (misschien voor de zekerheid toch in het weekend?). De kans is tenslotte groot dat u daar een zwarte roodstaart aantreft. Misschien hoort u hem eerder dan dat u hem ziet: knarsende, knisperende tonen, alsof u een vel papier op frommelt.

Zwarte roodstaart / Elwin van der Kolk Zwarte roodstaart / Elwin van der Kolk

Wat is TijdelijkeNatuur.nl?

Tijdelijke Natuur is natuur die u spontaan, uit zichzelf laat ontstaan, met de wettelijke toestemming om deze later weer te verwijderen. Dat kan als een stukje land heeft dat (deels) braak ligt. U doet dit mét goedkeuring vanuit de Wet natuurbescherming. Zo helpt u de zwarte roodstaart, zonder zelf in de problemen te komen als u het land wél wilt gebruiken. Kijk voor meer informatie of voor een aanmelding op www.tijdelijkenatuur.nl

MijnVogelvinder.nl

Met MijnVogelvinder.nl in de hand herken je vogels door het hele land! Ontdek welke soorten je tijdens het wandelen of fietsen kunt tegenkomen en waar je op moet letten om ze daadwerkelijk te zien.

Meer over MijnVogelvinder

Factsheets stadsvogels

Vogelbescherming heeft een reeks factsheets over stadsvogels gepubliceerd voor gemeenten, bedrijven, bouwers, bewoners en andere betrokkenen.

download pdf's