Navigatie overslaan
Nachtegaal / Jelle de Jong Alle berichten

Zelf vogelgeluiden opnemen

Geplaatst op 17 oktober 2018

Gegrepen door vogelgeluiden? En wil je zelf vogelgeluiden opnemen, maar weet je niet waar te beginnen. Expert Henk Meeuwsen geeft enkele tips.

Klik hier voor een artikel over vogelgeluidenexpert Henk Meeuwsen en lees wat hem beweegt de natuur in te gaan om geluiden te vangen. 

Wat zou je iemand aanraden die begint met geluiden opnemen?

“Begin met iets wat je raakt, waarvan je zegt: ‘hé, wat is dat mooi!’ Dat ga je opnemen. Ik zou niet gaan jagen op een bepaald geluid of vogel. Begin met iets wat dichtbij je staat, de beleving staat voorop. En bedenk ook: opnemen kan ook als je nog niet alle vogelgeluiden kent, maar ze wel mooi vindt.”

Hoe bouw je kennis van de geluiden op?

“Het is handig als je vogels van uiterlijk kunt herkennen. Je slaat een geluid op bij de visuele herinnering. Je koppelt geluid veelal aan de ervaring van het zien en beleven van de vogels in de natuur. Daarbij doe je vanzelf kennis op over de seizoenen, en je leert meer over geluiden zelf, bijvoorbeeld wat doet omgevingsgeluid zoals een bos met het geluid.”

Spreeuw / Elwin van der Kolk Spreeuw / Elwin van der Kolk

Welk materiaal heb je ervoor nodig en waar moet je opletten bij je aankoop?

“Niks speciaals. Met je smartphone kun je, als je dichtbij staat, al een behoorlijke opname maken. Daarnaast kun je, als je wilt, met een all-in recorder met handgreep gemakkelijk aan de slag. Hoe hoger de kwaliteit van de microfoon, hoe minder ruis. Vanaf 150,- euro koop je een goede recorder met geïntegreerde microfoon. Deze kun je ook later gebruiken om losse microfoons (via XLR-plug!) op aan te sluiten. Koop bij de recorder met de geïntegreerde microfoon wel een handgreep om storende contactgeluiden van de bediening te voorkomen. Kwaliteitswinst behaal je met een losse microfoon, en zeker met een parabool, waarmee je goed kunt richten. Bedenk wel, een parabool is selectiever, dus minder natuurlijk voor lage tonen in bijvoorbeeld de roffel van een specht.”

Tekst: Dorien Wesselink

Meer weten?

Hoe te werk te gaan, materiaalkeuze

  • Op de site www.natuurgeluid.nl staat veel interessante informatie. Je kunt materiaal vergelijken op bedieningsgemak en extra opties zoals pre-record buffer, handgreep, etc. De club achter deze site heeft elk half jaar een dag, waar iedereen met zijn apparatuur naartoe komt. De eerstvolgende: 10 november 2018.
  • In de Veldgids Vogelzang lees je in de inleiding meer over het zelf opnemen van vogelgeluiden.
  • Presentatie ‘Vogelgeluiden, een nog ondergeschoven kindje’ door Joost van Bruggen.

Geluiden herkennen

  • Vogelgeluiden leren herkennen, kan bijvoorbeeld voor Nederlandse vogels via de website van Vogelbescherming, voor vogels in Europa via de app BirdSounds Europe (van Henk Meeuwsen - in Playstore Android en Apple) en voor vogels wereldwijd via de website xeno-canto.org (een soort van auditieve waarneming.nl).
    Verder zijn er legio cd’s, o.a van Henk Meeuwsen, en heeft Nico de Haan cursussen voor beginners.

Monteren

  • Gaat u vogelgeluiden monteren? De gratis software van Audacity wordt veel gebruikt.

Web-app MijnTuinvogeltelling

Meedoen met de jaarlijkse Nationale Tuinvogeltelling wordt nog leuker met web-app MijnTuinvogeltelling. De web-app helpt je de meest voorkomende tuinvogels van Nederland te herkennen. En maakt het invoeren van je telling tijdens dat weekend nog makkelijker!

Lees over de gratis web-app

Online cursus Vogels van Nederland

In deze gratis vogelcursus voor beginners leer je in 10 vogellessen veel bekende vogels en hun geluiden herkennen. Met handige tips, filmpjes en ezelsbruggetjes. Je ontvangt direct de eerste vogelles per mail.

Inschrijven gratis cursus