Navigatie overslaan
Kuifkoekoek / Ruwan Aluvihare Alle berichten

Zeldzame kuifkoekoek snoept van Texelse rupsen

Geplaatst op 2 juli 2024

In mei zag een vogelaar op Texel een kuifkoekoek vanaf een uitkijkpunt bij de Slufter. Deze prachtige vogel uit Zuid-Europa en Afrika, familie van onze koekoek, met ook dezelfde ondeugende gewoonte om eieren te leggen in het nest van een andere vogel, is een zeer zeldzame verschijning in Nederland.

Ver weg in de Slufter

Meteen na de eerste melding gingen Texelse vogelaars naar de Slufter om de kuifkoekoek te zien. Ik was er ook snel bij, maar de vogel was ver verwijderd van het uitkijkpunt. Ik mocht gelukkig kijken door de telescoop van een aardige vrouw. Daarna kwamen er honderden vogelaars die de kuifkoekoek op deze plek hebben gezien, maar telkens heel ver weg. Niet geschikt voor een foto.

Enkele keren ging ik ’s ochtends vroeg en ’s avonds laat, maar door het warme weer was de lucht niet helder genoeg voor foto’s op afstand. Ineens, medio mei, verdween hij.

Het was al bijzonder dat een kuifkoekoek zo lang in Nederland verbleef, maar tot ieders verassing werd hij een aantal dagen later opnieuw gespot op een andere plek op Texel waar hij veel beter te zien was.

Kuifkoekoek / Ruwan Aluvihare Kuifkoekoek / Ruwan Aluvihare

Op rupsenjacht

Op de nieuwe plek gebruikte de kuifkoekoek een bosschage in de duinen als schuilplek om te slapen en uit te rusten. Ik heb ’m urenlang kunnen observeren. Bij de eerste ochtendzon zat hij zich telkens op te warmen bovenop een van de struiken. Vervolgens ving hij enorm veel rupsen in het gras, maar zodra hij een grote rups te pakken had, werd hij belaagd door kauwen. Hij vloog dan snel naar zijn favoriete meidoorn en diep in de struik at hij de rups rustig op. Ik heb veel foto’s van de kuifkoekoek gemaakt, was redelijk tevreden, maar je hoopt altijd dat hij dichter bij komt.

Kaal takje

Een aantal dagen later gebeurde dat. Ik was de vogel al een paar uur aan het volgen vanaf het pad grenzend aan zijn foerageerplek. Hij was onrustig, en verder weg dan normaal. Net op het moment dat je twijfelt of je verder moet doorzetten, werd hij verstoord door de kauwen. Hij vloog direct naar het pad en landde op een kaal takje ongeveer 30 meter bij mij vandaan. Daarna vloog hij op en ging enkele minuten nog dichterbij foerageren. Het is een fijn gevoel als je geduld wordt beloond. De dag erop is de kuifkoekoek verdwenen en wordt door niemand meer teruggevonden.

Kuifkoekoek / Ruwan Aluvihare Kuifkoekoek / Ruwan Aluvihare
Kuifkoekoek / Ruwan Aluvihare Kuifkoekoek / Ruwan Aluvihare

Meer foto's van Ruwan

Vele uren spendeert Ruwan Aluvihare in de Nederlandse natuur, vooral op Texel, genietend van de omgeving en… van vogels. Op deze website deelt hij zijn vogelfoto’s en -verhalen met ons. Soms maakt hij een uitstapje.

Wie meer foto's van hem wil zien kan terecht op Waarneming.nl.

Vogelfotografie is een fantastische hobby. Steeds meer mensen genieten ervan. Dat moet niet ten koste gaan van de vogels. Daarom bevelen we van harte om deze online fotocursus 'Zo ga je verantwoord te werk in de natuur' te volgen.

Help met je mooiste vogelfoto

Help ons met mooi beeldmateriaal het enthousiasme voor vogels te vergroten. Wij maken een selectie en we zetten de mooiste foto's online. Uit deze foto's kiezen we elke maand de allermooiste.

Bekijk de galerij en doe mee

Partner van BirdLife International

Wereldwijd wordt de natuur in hoog tempo vernietigd. Om dat te stoppen zijn er in alle landen sterke natuurorganisaties nodig. Vogelbescherming draagt daaraan bij als Partner van BirdLife International en ondersteunt een aantal partners bij hun ontwikkeling.

Bekijk de video over BirdLife International

Gerelateerde items