Navigatie overslaan
Sperwer / Renate van der Weerd Alle berichten
Sperwer / Renate van der Weerd Marieke Dijksman

Door Marieke Dijksman
Medewerker Vogelbescherming

Wilde taferelen in de achtertuin

Geplaatst op 1 november 2016

Het is de droom en tegelijkertijd de nachtmerrie van elke tuinvogelliefhebber: een sperwer in de achtertuin. Deze kleine behendige roofvogel jaagt menig tuinvogeltje de stuipen op het lijf.

Tuin vogelvriendelijk ingericht? Check! Vogelvoer gestrooid en opgehangen? Check! Laat de tuinvogels maar komen! Maar met het voeren lokken we ook de sperwer naar onze tuinen. Zeker in koude wintermaanden, waarin alle vogels naarstig op zoek zijn naar eten en pakken wat ze pakken kunnen. Voor tuinvogels als mees en mus is dat het voer dat we aanbieden. Voor de sperwer zijn het de vogels die dan massaal naar de tuinen komen.

Bloederige tafereeltjes

Het is en blijft een bijzonder gezicht, zo’n rover die een klein vogeltje pakt. Wilde natuur gewoon in je achtertuin. Afgelopen februari zagen we de sperwer zelfs live voor de camera’s van Beleef de Lente in de tuin van Vogelbescherming. Sijsjes, houtduiven, koolmezen en roodborst stoven volslagen in paniek richting schuilplekken door de aanvallen van de sperwer. Ook de eenden vlogen met grote spoed het water in. Uiteindelijk werd een sijsje de dupe. In die tijd blogte ik voor Beleef de Lente en dankzij deze sperwer bracht ik nog meer uurtjes starend naar het beeldscherm door. Een vrijwilliger van Vogelbescherming lukte het om de betreffende sperwer op de foto te krijgen. Is het geen plaatje?

Sperwer in tuin Sperwer in tuin

Heeft een sperwer  eenmaal een vogel te pakken dan levert het dit soort tafereeltjes op (Waarschuwing! Onsmakelijke beelden!). Youtube staat er vol mee.

Helpende hand

Natuurlijk verdienen sperwers net zo goed hun plek in de achtertuin als elke andere tuinvogel. Ook zij moeten eten en ze werken er hard voor. Maar de spagaat die je ervaart als liefhebber, snap ik maar al te goed. Je voert om de vogels te helpen, niet om een viersterrenrestaurant voor sperwers te openen. Om te voorkomen dat je achtertuin een take-away voor deze soort wordt kun je het volgende doen:

  • Strooi het voer vlakbij struiken. Zo kunnen de vogels snel schuilen. 
  • Hang voedersilo’s vlakbij schuilplaatsen als struiken, borders en bomen.
  • Verwissel de voederplekken regelmatig. Voor de sperwer is het zo minder voorspelbaar waar de tuinvogels zitten.

Een compliment voor jou!

En komt de sperwer toch langs? Vergeet dan niet om óók te genieten. Want het zijn magnifieke, wendbare en prachtig gekleurde vogels om te zien. Dat de sperwer jouw tuin uitkiest als plek om te jagen, is eigenlijk een compliment. Het betekent dat je tuin een plek is waar alle vogels terecht kunnen, ook de sperwer. Vogelvriendelijker kun je het niet maken.

Foto header: Renate van der Weerd

Strooivoer

Mengsels met grote korrels zijn niet geschikt voor tuinvogels. Goede mengsels bevatten stukjes mais, kleine zaden, zonnebloempitten en stukjes pinda. Zaadmengsels met een goede samenstelling vindt u in onze webshop.

Wat is goed voer?

Pindakaaspakket

Of het nu winter, voorjaar, zomer of herfst is; met dit speciale pakket lokt u de vogels wel heel snel naar uw tuin! Dit pakket bevat een houten pindakaaspothouder, twee smaken pindakaas: original en meelwormen en 28 raamstickers.

Kijk in de webshop