Door
Jeanet van Zoelen
Medewerker Vogelbescherming
Geplaatst op 18 januari 2018
Doet u uw stinkende best voor de vogels in uw tuin? Op zekere dag zal dan een sperwer zijn kans schoon zien en een van úw tuinvogels verschalken. Hmm. Veel mensen die een foto van zo’n gebeurtenis opsturen hebben er gemengde gevoelens over. Aan de ene kant is het wat cru, hoewel roofvogels ook moeten eten. Aan de andere kant gaat het er soms sensationeel aan toe; echt wilde natuur in de achtertuin!
Dat een sperwer niet erg groot is, wordt duidelijk op deze foto van een vrouwtje sperwer en een ekster samen op een afgezaagde tak.
Mannetje sperwer is nog wat kleiner dan het vrouwtje, zo rond de 30 cm., die houdt het vaak bij kleine prooien zoals mussen en mezen. Niet voor niks dat jonge sperwers uit het ei kruipen juist als de mezen uitvliegen! Dit mannetje heeft echter wat groters geslagen, een spreeuw.
Vrouwtje sperwer wordt 35 tot 40 cm. groot en kan dan ook forsere prooien aan. Regelmatig zit ze pontificaal op een gazon of binnenplaatsje een turkse tortel te plukken. Ze eet het vlees van de borst, maar ook de organen. De vleugels laat ze vrijwel ongemoeid en ook verplaatst ze haar prooi niet. Op die manier kunt u achteraf redelijk inschatten of een sperwer die bende heeft gemaakt.
Nu wat opmerkelijke foto’s. Wat denkt u van dit vrouwtje dat in de lucht is gefotografeerd terwijl ze een houtduif probeert te slaan? Dat is echt een zware duif, die net zo groot of groter is als zijzelf. Ga er maar aan. Of het is gelukt? Dat is niet bekend.
Dit dan, een kievit, blijkbaar zijn ze tijdens de worsteling in het water terechtgekomen. In open gebieden gebeurt het overigens wel dat sperwers jagen op steltlopers, zoals tureluurs, maar die zijn meestal toch weer een slagje kleiner dan kieviten.
Ook deze foto is opmerkelijk, niet zozeer vanwege de prooi (een vrouwtje huismus), maar wel omdat mus en sperwer allebei aan de beschermkooi zijn blijven hangen. U ziet het dier bij na denken, wat nu?
Ten slotte deze jonge grote bonte specht. Totaal onervaren en geen partij voor een sperwer. Droevig om te zien, maar bedenk dat predatie de zangvogelpopulaties juist stabiel en gezond houdt. U zou niet meer in de tuin passen als álle jonge mezen groot werden. En, die mezen zouden in dat geval ook van de honger bezwijken. Predatie hoort er echt bij, ook in de stadsnatuur.
En bedenk dat het lot van de knapperds hieronder afhangt van hoeveel vogels hun ouders weten aan te dragen. Nog een paar spechten erbij en zij kunnen hun vleugels uitslaan!
Met grote dank aan Roberto Hofman (header) en alle andere fotografen.
De Tuinvogelconsulenten van Vogelbescherming adviseren tegen een klein bedrag (leden krijgen korting) hoe je tuin vogelvriendelijk kan worden ingericht. Zelfs op het kleinste lapje is er van alles mogelijk.
Word jij ook zo blij van vogels in je tuin of op je balkon? Hang je wel eens een vetbolletje voor ze op? Je kunt nog meer doen. Doe de gratis Postcode Vogelcheck en ontdek welke vogels in jouw buurt leven en hoe je deze vogels kunt helpen.