Door
Nico Korporaal
Medewerker Vogelbescherming
Geplaatst op 8 september 2022
Het aantal scholeksters in ons land is in de afgelopen decennia meer dan gehalveerd. In het zogenaamde CHIRP-project is onderzocht welke rol verschillende menselijke invloeden hierbij spelen (CHIRP staat voor Cumulative Human Impact on biRd Populations). Denk hierbij aan schelpdiervisserij, veranderingen in de landbouw, menselijke verstoring en de gevolgen van klimaatverandering. Het onderzoek vond plaats van 2016 tot 2022.
Voor Vogelbescherming is het belangrijk om te weten welke factoren een rol spelen in de achteruitgang; met die kennis kunnen we gerichte beschermingsmaatregelen nemen. De inzichten uit het project zijn al gedeeld in meerdere wetenschappelijke publicaties over de scholekster. Tijdens het symposium, georganiseerd door Sovon en Vogelbescherming, zullen we de opgedane kennis toelichten voor een breder publiek. Kijk hier voor meer informatie over het programma.
Het symposium is bedoeld voor iedereen die professioneel of vrijwillig actief is in het onderzoek naar en de bescherming van de scholekster, zoals vrijwillige ringers, ringaflezers, weidevogelbeschermers, betrokken stadsbewoners, onderzoekers, medewerkers van natuur beherende organisaties, bedrijven en overheden. Kortom, 29 oktober is hét moment om andere scholeksterbetrokkenen te ontmoeten en uw kennis over deze bijzondere soort te verdiepen.
Deelname aan het symposium is gratis en inclusief een vegetarische lunch en drankje na afloop. Aanmelden kan tot 21 oktober 2022 via deze link. Hier kunt u ook eventuele dieetwensen doorgeven. Graag tot ziens op het symposium!
Vogelbescherming stelde factsheets samen op basis van alle onderzoeken in binnen- en buitenland. Gratis, voor iedereen die betrokken is of meer wil weten over weidevogels.
Waar hoor je nog het heldere 'grutto, grutto’? De vogels van het boerenland hebben onze hulp nodig, vóór de allerlaatste vogel of bloem verdwenen is. Onze inzet: meer natuurrijk boerenland.