Geplaatst op 4 juli 2019
Het verhaal van de eikenprocessierups is zo langzamerhand wel bekend. Achter elkaar, in een treintje (als bij een processie) kruipen de rupsen in groepen over de eikenbomen. Wie in contact komt met de brandharen van de rups heeft in het beste geval alleen last van flinke jeuk. De rupsen zijn inmiddels een ware plaag geworden. Gelukkig ontdekken steeds meer insectenetende vogels de eikenprocessierups als een lekkernij. Koolmees, pimpelmees, boomklever, kauw en spreeuw… allemaal slaan ze een sappige rups niet af, zelfs de eikenprocessierups niet. En laten deze vogels nu net in de achtertuinen leven!
Veel vogels eten de jonge rupsen, die nog geen haren hebben. Maar steeds meer vogels ontdekken ook hoe je de rupsen met haar en al kunt eten. Zo is een koolmees gefilmd die de rups eerst flink heen en weer schudt, om vervolgens langs een tak kaal te schrapen. Ook insecten als sluipwespen en lieveheersbeestjes slaan de larven en eitjes van een eikenprocessierups niet af, net als sommige soorten vleermuizen. De eerste proeven waarbij biodiversiteit rondom eikenbomen is ingezet als natuurlijk wapen tegen de eikenprocessierupsen zijn veelbelovend. In Westerveld zijn er drie jaar na het starten van de proef zo’n 85% minder rupsen en ook Amersfoort meldt een zichtbare afname.
Dus doe jezelf een lol en geef de natuur in je achtertuin een boost! Dat levert je meer vogels en insecten op en daarmee minder eikenprocessierupsen. Bovendien help je de vogels en daarmee de natuur enorm: het biedt vogels een extra plek om te leven. Hoe je dit aanpakt? Vul op de site www.mijnvogeltuin.nl je postcode in en ontdek welke vogels bij jou in de buurt leven. Vervolgens krijg je tips om deze vogels, maar ook vlinders naar je tuin te lokken en te behouden. Dus nestkast en struiken erin, eikenprocessierups eruit!
In deze gratis vogelcursus voor beginners leer je van Nico en Camilla in tien vogellessen veel tuinvogels en hun geluiden herkennen. Met handige tips, filmpjes en ezelsbruggetjes. Je ontvangt meteen de eerste vogelles per mail.
Word jij ook zo blij van vogels in je tuin of op je balkon? Hang je wel eens een vetbolletje voor ze op? Je kunt nog meer doen. Doe de gratis Postcode Vogelcheck en ontdek welke vogels in jouw buurt leven en hoe je deze vogels kunt helpen.