Geplaatst op 30 juni 2015
Er liggen positieve amendementen en moties op tafel die zullen bijdragen aan een beter wet voor de natuur. Vogelbescherming hoopt dat de Kamer deze zal overnemen, zoals het waarborgen van het Natuur netwerk Nederland, het aanwijzen van beschermde landschappen en de motie Grasshoff Leenders voor betere bescherming van weidevogel. Directeur Fred Wouters over deze motie: “Deze motie moet echt aangenomen en uitgevoerd worden. Het gaat al jaren slecht met de weidevogels in ons land, mede door de intensieve landbouw. Nederland speelt een cruciale rol in de bescherming van weidevogels, zo broedt ruim 80% van de grutto’s van Europa in ons land. Daarom is het ook zo belangrijk dat Nederland actie onderneemt.”
Er zijn ook amendementen ingediend die de huidige natuurbescherming aanzienlijk kunnen verslechteren. Een opvallend amendement is dat van Heerema (VVD) en Leenders (PvdA), waarin wordt voorgesteld dat de eisen voor de jacht en schadebestrijding worden beperkt en maatschappelijke organisaties binnen faunabeheereenheden mogen meepraten over schadebestrijding en plezierjacht. Directeur Wouters van Vogelbescherming: “Dit onderdeel van het amendement is een wassen neus. In de praktijk zal alles wat betreft schadebestrijding en plezierjacht bij het oude blijven en maatschappelijke organisaties slechts mede verantwoordelijk worden gemaakt voor het doden van vogels en andere dieren. Daaraan zal Vogelbescherming niet meewerken.”
Opvallend is ook een ander amendement van Heerema. In dit voorstel krijgen provincies de vrije hand om overlast door vogels in de bebouwde kom aan te pakken zonder vergunning door middel van vrijstellingsregelingen. Mocht dit voorstel worden aangenomen dan zal het zorgen voor volstrekte willekeur, variërend per provincie. Bovendien is het in strijd met Europese regels, omdat overlast alleen geen belang is dat kan worden aangevoerd voor het doden of anderszins benadelen van vogels.
Het is de bedoeling dat de Wet natuurbescherming op 1 januari 2016 in werking treedt. De nieuwe wet zal dan de huidige natuurbeschermingswetgeving (de Natuurbeschermingswet 1998, de Flora- en faunawet, en de Boswet) volledig vervangen.