Navigatie overslaan
Zomertortel / Lars Soerink Alle berichten

Europese Commissie staat jacht op zomertortel weer toe

Geplaatst op 2 april 2025

De Europese Commissie heeft aangekondigd dat in sommige EU-landen het jachtseizoen op de tortelduif weer heropend kan worden na een pauze van drie jaar. Een slecht besluit.

De Europese Commissie heeft aangekondigd dat de EU-landen het jachtseizoen op de zomertortel in delen van West-Europa kunnen heropenen als ze daarvoor kiezen. Dit besluit volgt op een jachtpauze van drie jaar, ondanks de voortdurende achteruitgang van de zomertortelpopulatie en de zwakke handhaving van de jachtwetten.

In Nederland is die jacht overigens sowieso verboden. Bij ons broedt de zomertortel in sterk afnemende aantallen en zetten Vogelbescherming, terreinbeheerders en vrijwilligers zich in om te redden wat er te redden valt, zo slecht gaat het met deze trekkende duif in ons land. Dan is het opnieuw toestaan van jacht door landen die dat willen natuurlijk een heel slecht idee. Al moet gezegd dat de beoogde 1,5 procent van het totaal veel minder is dan de 800.000 gedode vogels per jaar wat het was voor het moratorium.

Moratorium

Het moratorium verbood sinds 2021 de jacht op de zomertortel in Spanje, Frankrijk, Portugal en Noordwest-Italië (de westelijke trekroute van dit fraaie duifje) en in 2022 voor Oostenrijk, Bulgarije, Griekenland, Italië, Malta, Roemenië en Cyprus (de oostelijke trekroute over Europa). Jagen is een belangrijke oorzaak van de achteruitgang van de soort, maar in plaats van de bescherming te versterken, zet de Commissie dus de deur open voor meer vogelmoord.

De jachtpauze werkte goed, zo meldden we afgelopen zomer nog. Uit telgegevens blijkt dat de zomertortels zich wat beginnen te herstellen in de westelijke trekroute. Maar in landen van de oostelijke trekroute werd nog geen herstel waargenomen, logisch, want de jachtverboden zijn er ook niet goed gehandhaafd. Zomertortels staan dus ook nog steeds op de Rode Lijst van de IUCN vanwege verlies van leefgebied en voedseltekorten door intensieve landbouw en het gebruik van pesticiden, en dus die niet-duurzame jacht.

Drie voorwaarden

Ondanks de lichte toename van de afgelopen paar jaar heeft de Europese Commissie het nu dus mogelijk gemaakt dat de jacht in de westelijke trekroute voor het seizoen 2025/2026 kan worden hervat, waardoor jagers tot 1,5 procent van de populatie kunnen doden. Om het moratorium te beëindigen keek de commissie naar drie voorwaarden:

  1. Een toename van het aantal zomertortels gedurende ten minste twee opeenvolgende jaren.
  2. Een stijging van de overlevingskansen van de zomertortel.
  3. Effectieve monitoring-, controle- en handhavingssystemen in de betrokken landen.

Handhaving onvoldoende

Ons belangrijkste bezwaar tegen de nieuwe mogelijkheid tot jagen is dat aan derde voorwaarde nog helemaal niet is voldaan. De handhaving is nog steeds zwak en onbetrouwbaar.

Frankrijk vertrouwt bijvoorbeeld op de smartphone-app ChassAdapt om de jacht te volgen. Toch blijkt uit rapporten dat slechts 50 procent van de jagers een smartphone heeft en dat slechts 14 procent de app heeft geïnstalleerd, waardoor het een onbetrouwbare trackingtool is.

De Commissie gaat uit van een jachtquotum van 1,5 procent, maar het is onduidelijk hoe ervoor wordt gezorgd dat jagers zich aan deze limiet zullen houden. Het risico is duidelijk. Zonder de juiste controles zal de soort weer achteruitgaan.

Stroperij

Ondertussen gaat in de oostelijke trekroute van zomertortels de illegale en niet-duurzame jacht op veel plekken ongecontroleerd door. De Ionische eilanden in Griekenland blijven een hotspot voor stroperij tijdens de vogeltrek, wat ook op Malta het geval is. Onze koepelorganisatie BirdLife Europe dringt er bij deze landen op aan om het jachtverbod te handhaven voordat het te laat is.

De zomertortel is dus nog niet veilig. Zonder een goede bescherming riskeren we een nieuwe achteruitgang van een populatie die onder druk staat. De Europese Commissie moet op haar schreden terugkeren en de landen waar het om gaat, moeten hier niet in meegaan.

Alles over akkervogels

Vogelbescherming stelde factsheets samen op basis van alle onderzoeken in binnen- en buitenland. Gratis, voor iedereen die betrokken is of meer wil weten over akkervogels.

Download factsheets

Partner van BirdLife International

Wereldwijd wordt de natuur in hoog tempo vernietigd. Om dat te stoppen zijn er in alle landen sterke natuurorganisaties nodig. Vogelbescherming draagt daaraan bij als Partner van BirdLife International en ondersteunt een aantal partners bij hun ontwikkeling.

Bekijk de video over BirdLife International