Navigatie overslaan
Alle berichten

Uitzonderlijk veel spreeuwen hebben tweede legsel

Geplaatst op 30 juni 2014

Het lijkt erop dat spreeuwen dit jaar massaal een tweede leg hebben. Op de Edese Golf Club, die in het kader van het Jaar van de Spreeuw als onderzoekslocatie dient, zijn de meeste nestkasten voor een tweede keer bezet. En dat terwijl de algemene indruk is dat slechts een enkel spreeuwenpaar twee keer per jaar broedt. Deze week vliegen de jongen uit.

Het aandeel tweede legsels bedroeg volgens werkgroep NESTKAST tussen 2010 en 2012 slechts  vier tot negen procent, maar verder is er niet veel bekend over hoeveel spreeuwen jaarlijks een tweede legsel beginnen. Deze informatie kan belangrijk zijn voor kennis over de populatieontwikkeling van een soort. Tijdens een nestkastcontrole op de onderzoekslocatie in Ede op 23 mei bleken de meeste nestkasten opnieuw bezet en lagen er verse eieren. Uitzonderlijk?

Geef spreeuwen door via app

Spreeuwenjongen vliegen opvallend synchroon uit en naar verwachting gebeurt dat deze week. Omdat er zo weinig bekend is over tweede legsels roepen Sovon Vogelonderzoek Nederland en Vogelbescherming Nederland mensen op om spreeuwen te tellen. De telling kan heel eenvoudig via de speciaal ontwikkelde app of http://spreeuw.sovon.nl worden doorgegeven. De telgegevens worden gebruikt om vast te stellen of er een uitvliegpiek was en hoeveel van de tweede leg-spreeuwen succesvol uit zijn gevlogen.

Tweede legsel of vervolglegsel

Begin mei was er een periode met veel hevige regenval. Arend van Dijk, gerenommeerd veldonderzoeker uit Drenthe, constateerde dat veel jongen in zijn gebied dat niet hebben overleefd. De jongen zijn verkleumd of verhongerd. Het zou kunnen dat de spreeuwenkoppels die hun jongen hebben verloren, een vervolglegsel hebben gemaakt. Ze proberen het dan nog eens nadat het eerste legsel is mislukt. We weten nog niet of dit op meer plekken in het land het geval is.

2014 een bijzonder jaar voor spreeuwen?

Het is nog niet helemaal duidelijk of er dit jaar echt uitzonderlijk veel tweede legsels zijn of dat het zo lijkt, omdat het nooit eerder goed is onderzocht. Misschien is het aandeel tweede legsels tot op heden onderschat doordat nestkasten niet lang genoeg zijn gecontroleerd. Maar het zou ook goed kunnen zijn dat 2014 echt bijzonder is, met een record warm voorjaar dat volgde op de één na zachtste winter ooit gemeten.