Geplaatst op 13 maart 2020
Het is een vertrouwd voorjaarsverschijnsel: een vrouwtjeseend met een rij donzige kuikentjes achter haar aan. De wilde eend is zo gewoon, dat we nauwelijks in de gaten hadden dat het er de laatste decennia langzaam steeds minder werden. Sinds 1990 is al ongeveer 30 procent van onze broedpopulatie verdwenen. Waar dat door komt is niet goed bekend. Die donzige kuikentjes zouden wel eens het antwoord kunnen geven. Er is namelijk weinig bekend over de overleving van kuikens. Worden er wel genoeg volwassen om de populatie in stand te kunnen houden?
Om antwoord te geven op deze vraag, hebben we informatie nodig over zoveel mogelijk eendenfamilies. We roepen daarom iedereen in het hele land op om vrouwtjeseenden met kuikens te volgen. Tellingen kunnen makkelijk doorgegeven worden met een speciale app die is te vinden op de website kuikenteller.org.
Vogelbescherming Nederland en Sovon Vogelonderzoek Nederland hebben het jaar 2020 uitgeroepen tot het Jaar van de Wilde Eend. We gaan dit jaar uitzoeken wat er precies aan de hand is met deze vogels en hoe we deze algemene soort ook algemeen kunnen houden.
Hopelijk kunnen we eind dit jaar met de gegevens over de getelde kuikens de vertaalslag maken naar de populatieontwikkeling: is de kuikenoverleving inderdaad het probleem voor de wilde eend? En wat kunnen we vervolgens doen om de wilde eend beter te beschermen? Hoe meer mensen aan dit project meedoen, hoe dichter we bij de antwoorden op deze belangrijke vragen komen.
Het Jaar van de Wilde Eend wordt mede mogelijk gemaakt door het Jaap van Duijn Vogelfonds en de Stichting Betty Wiegman Fonds.
Lees nieuws en de mooiste artikelen op onze site. En ontvang maandelijks een selectie van de beste artikelen in je mail.
In deze gratis vogelcursus voor beginners leer je in 10 vogellessen veel bekende vogels en hun geluiden herkennen. Met handige tips, filmpjes en ezelsbruggetjes. Je ontvangt direct de eerste vogelles per mail.