Navigatie overslaan
Topper / Shutterstock Alle berichten

Streep door groot zonne-atollenplan IJsselmeer

Geplaatst op 24 oktober 2024

Minister Hermans acht het niet kansrijk om een groot plan met zonnepanelen in het IJsselmeer te realiseren. Dit blijkt uit een brief van de minister aan de provincie Noord-Holland. Het zogenaamde Plan Buitendijk zou een oppervlakte hebben van 4.000 hectare en stond gepland in de Wieringerhoek. Vogelbescherming en andere natuurorganisaties zijn opgelucht dat het plan van de baan is. Hiermee is een belangrijke bedreiging voor de natuur en voor vogels afgewend.  

IJsselmeer = beschermd en kwetsbaar natuurgebied

Het plan Buitendijk om 4.000 hectare zonnepanelen in het IJsselmeer te leggen, is gelukkig van de baan. Het wordt niet opgenomen in een vervolgprogramma van de overheid (Opwek van Energie op Rijksvastgoed). Op de beoogde plek is het grootschalige Plan Buitendijk dan ook een schijnoplossing die vooral natuur zou opofferen. Het IJsselmeer is namelijk Europees beschermd natuurgebied (Natura 2000), speciaal aangewezen om vogels te beschermen. Honderdduizenden watervogels vinden hier plek om te broeden, te overwinteren of om uit te rusten en door te trekken.

De beoogde komst van atollen om zonne-energie op te wekken, hadden een enorm gebied afgehaald van het weidse open water. En daarmee zou cruciaal leefgebied van watervogels, waaronder tienduizenden toppereenden, verloren gaan. Met het oog op de grote gevolgen voor kwetsbare IJsselmeernatuur, is het goed dat er wordt afgezien van realisatie van het Plan Buitendijk. Echte groene energie is juist goed voor het klimaat én de natuur.

Toppereend / Peter van Graafeiland Toppereend / Peter van Graafeiland

Alternatieven

Vogelbescherming, Natuurmonumenten, Landschap Noord-Holland en de Natuur en Milieufederatie Noord-Holland hechten aan het belang van de duurzame energietransitie, maar hebben van begin af aan hun zorgen kenbaar gemaakt. Zo hebben de organisaties een eigen visie ontwikkeld op energie. Ook hebben zij eerder een beter plan aangedragen voor de zonne-atollen. In dit alternatief, de zogenaamde ‘multifunctionele achteroever’, kan natuurontwikkeling samengaan met energie-opwekking op land, groene recreatie en biedt het mogelijkheden voor duurzame landbouw. Lees er hier meer over.

Natuurlijker IJsselmeer hard nodig

De IJsselmeernatuur verkeert al jaren in slechte staat. Door de komst van de Afsluitdijk is de verbinding met zee verloren gegaan, en daarmee veel van de oorspronkelijke waterdynamiek en natuurlijke processen. Daarnaast is het gebied verder onder druk komen te staan door bedreigingen veroorzaakt door de mens. Elk slecht plan voor de toekomst van het IJsselmeer, zorgt voor meer druk op het gebied. Daarom blijven de natuurorganisaties, samen met de partners uit Coalitie Blauwe Hart Natuurlijk, er juist voor pleiten om de natuur te herstellen.

Toekomstvisie IJsselmeer

Lees meer over de toekomstvisie Het IJsselmeer op peil van Vogelbescherming.

Vogels in natuurgebieden

De parels van de Nederlandse vogelnatuur zijn de kust en de waterrijke gebieden. Voor miljoenen vogels zijn deze plekken - Waddenzee, Zuidwestelijke Delta en het IJsselmeergebied - van wezenlijk belang.

Wat doet Vogelbescherming?

Steun vogels en natuur

Natuur van wereldklasse, zoals het Waddengebied, moet hoe dan ook beschermd worden. Waarom? Omdat wateren met een rijke visstand een bron van voeding zijn voor vogels én mensen. En omdat vogels en natuur bijdragen aan ons welzijn.
Help je mee?

Ja, ik help vogels en natuur