Navigatie overslaan
Rien van der Steen / Fred van Diem Alle berichten

Rien van der Steen praat over vogels

Geplaatst op 30 september 2021

Rien van der Steen is een gevoelsmens. En daar passen vogels bij. Zij staan voor vrijheid en kwetsbaarheid. Voor genieten en een gevoel van verantwoordelijkheid. Rien doet er daarom alles aan om vogels te beschermen, onder andere als Stadsvogeladviseur voor Vogelbescherming. Als hij met mensen over vogels praat, doet hij dat het liefst in de natuur. Daar ervaar je schoonheid en rust. Mocht het zo uitkomen, vertelt hij je meer over wat je allemaal kunt doen om voor vogels te zorgen.

Stadsvogeladviseur

 

Naam: Rien van der Steen

Gemeente: Den Bosch

Dagelijks leven: Drukbezette pensionado

Focussoort: Alle vogels

Stadsvogeladviseur sinds: 2009

Rien van der Steen ging als kleine jongen vaak samen met zijn vader op pad in de natuur. Vooral vogels fascineerden hem en dat is nog steeds zo. Dertig jaar terug begon hij zich in te zetten voor de vogelwacht. Hij was medeoprichter van IVN ‘s-Hertogenbosch en ambassadeur van de lokale politieke partij De Bossche Groenen. Alles wat hij doet ademt natuur. Zo leidt hij geregeld wandelexcursies voor onder andere Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten. Het liefst gaat hij naar het rivierenlandschap of de Biesbosch. Rien: “Bij de rivier kijk je altijd van je af, in de verte. De dynamiek is groot en het water bepaalt zijn eigen loop. Daar zie je de natuur in al haar kracht.”

Rien heeft ook heeft ook een eigen site waarop je natuurwandelingen kunt boeken. Deze zijn wat meer spiritueel geïnspireerd. Rien: “De wereld wordt steeds harder, onpersoonlijker en zakelijker. Door met mensen te gaan wandelen komt er ruimte voor ontspanning. En voor luisteren, zien, proeven, ruiken en voelen. Onderweg kunnen we praten, of juist stil zijn. De natuur is coach, de aarde onze moeder. Als je dat ervaart, voel je het leven zelf.”

Huiszwaluw / Hans Peeters Huiszwaluw / Hans Peeters

Tuinvogels

Omdat hij ook wel zag dat steeds meer mensen hun tuinen volgooiden met stenen, werd Rien Tuinvogelconsulent. “Vogelbescherming pakt dat heel officieel aan maar ik ben niet van de harde lijnen en vastgestelde lijstjes. Ik luister liever naar wat de mensen zelf willen. Een beetje ouwehoeren. En dan maar kijken waar ze openstaan voor verandering. Daarbij blijft mijn uitgangspunt altijd het beschermen van vogels. De meeste mensen willen best, maar ze willen geen last ervaren. Hang je ergens een zwaluwkast neer, blijken die mensen niet gerekend te hebben op de vogelpoep. Daar kunnen die dieren natuurlijk niets aan doen, maar je moet zo’n klacht wel serieus nemen. Daarna vertel ik ze het levensverhaal van de zwaluw en hoop ze zo over te halen de kast toch te laten hangen.”

Ik praat eerst met een projectontwikkelaar over het gebouw dat hij gaat neerzetten. Dan kijk ik of er ruimte is om het ook over vogels te hebben.

Rien van der Steen

Stadsvogeladviseur

Ook het Stadsvogeladviseurschap vult Rien op zijn eigen manier in. ”Bij renovaties hebben bouwers de plicht om als mitigerende maatregel nestvoorzieningen te bouwen. Dat is inmiddels best goed geregeld. Ik richt me dus vooral op nieuwbouwprojecten, waarvoor die verplichting nog niet is vastgelegd. Ik praat met de projectontwikkelaars die o.a. die grote glazen gebouwen neerzetten. Die zitten vaak gevangen in een wereld van geld en strakke regels en hebben meestal helemaal geen zin om ook nog iets voor vogels te doen. De kosten zijn niet hoog. Wat is duizend euro op een project van tientallen miljoenen? Die projectontwikkelaars en bouwers hebben zelf vaak kinderen waar ze een groene toekomst voor willen. Als je die snaar weet te raken, gaan ze vaak alsnog overstag. Het kost veel tijd, maar je doet het toch. Alles voor de vogels.”

Rien van der Steen / Fred van Diem Rien van der Steen / Fred van Diem

Rien: “Ik was eerst Tuinvogelconsulent via Vogelbescherming. Meestal vroeg ik mensen eerst wat ze zelf wilden in hun tuin. Dan kwam er vanzelf wel uit dat daar ook vogels bij zouden passen. Daarna gingen we aan de slag. Deze aanpak werkt ook als Stadsvogeladviseur. Ik praat eerst met een projectontwikkelaar over het gebouw dat hij gaat neerzetten. Dan kijk ik of er ruimte is om het ook over vogels te hebben.”

Leefbare stad voor vogels en mensen

Het vrolijke getjilp van de huismus of het melodieuze gezang van de merel. Stadse vogelgeluiden die allang niet meer in elke stad gewoon zijn. De vogels in de stad hebben onze hulp nodig. Onze inzet: genoeg ruimte voor onze stadsvogels om te broeden, verblijven en voedsel te vinden en natuurinclusief bouwen als norm. 

Kijk wat jij kan doen

Bouw natuurinclusief

Goed stedelijk groen zorgt voor verkoeling in de zomerhitte, zuivert de lucht en biedt volop ruimte aan mede-stadsbewoners, zoals huismus, gierzwaluw, merel of gewone dwergvleermuis. Kijk voor inspiratie en oplossingen op

bouwnatuurinclusief.nl