Geplaatst op 22 maart 2022
De wilde bloemen zorgen ervoor, samen met de juiste ligging van het hotel, dat de stations een walhalla worden voor insecten. Deze insecten dienen op hun beurt weer als voedsel voor vogels. Op deze manier willen NS, ProRail en Vogelbescherming Nederland de biodiversiteit op en rondom het station te vergroten.
De trein is het duurzame vervoersmiddel dat voor iedereen beschikbaar is naast de fiets en wandelen. De treinen van NS rijden op 100% groene stroom. NS en ProRail maken ook de stations en de omgeving steeds duurzamer.
Dit gaat van het stimuleren van duurzame energie, het gebruik van circulair materiaal tot het vergroten van biodiversiteit. Zo is het insectenhotel bijvoorbeeld gemaakt van oude metalen kasten waar voorheen kranten in lagen. Daarmee wordt een aangenaam leefgebied gecreëerd voor diverse soorten planten, insecten en vogels. Op diverse stations zijn al inheemse bloemenmengsels ingezaaid, sedum-vegetaties en bloeiende beplanting in bakken en borders aangelegd. Meer biodiversiteit is niet alleen goed voor de natuur, maar maakt het station ook aantrekkelijker voor reizigers.
De komende twee jaar wordt een pilot met deze circulaire insectenhotels gedaan op de stations Driebergen-Zeist, Rotterdam-Alexander en Castricum om meer biodiversiteit te creëren. Op station Driebergen-Zeist is ook een huismussentil geïnstalleerd, waar deze vogel van de Rode Lijst van bedreigde broedvogels in kan broeden.
Na twee jaar wordt gekeken hoe de pilot is verlopen en krijgen mogelijk ook andere stations in Nederland insectenhotels en nestkasten.
Vogels zijn er altijd en bijna overal. Ze bezorgen ons plezier en blijven ons verwonderen. Toch is de aanwezigheid van vogels niet vanzelfsprekend. Veel vogels hebben het moeilijk of dreigen zelfs uit ons land te verdwijnen. Help ook mee.
Het vrolijke getjilp van de huismus of het melodieuze gezang van de merel. Stadse vogelgeluiden die allang niet meer in elke stad gewoon zijn. De vogels in de stad hebben onze hulp nodig. Onze inzet: genoeg ruimte voor onze stadsvogels om te broeden, verblijven en voedsel te vinden en natuurinclusief bouwen als norm.