Door
Jeanet van Zoelen
Medewerker Vogelbescherming
Geplaatst op 18 september 2024
Tegenwoordig worden veel insecten wat vroeger in het voorjaar wakker. Dat komt omdat gemiddeld eerder in het jaar de temperatuur oploopt. Boven de 15 °C gaan hommels, maar ook bijen bijvoorbeeld al vliegen. Zo vroeg in het voorjaar bloeit er echter bar weinig, waardoor die zachte zoemers niet genoeg eten vinden en doodgaan. Dat is op zichzelf al een vrij nare gedachte, maar even erg is dat veel bloeiende planten, struiken, bomen en voedselgewassen de hommels, bijen of andere insecten nodig hebben voor hun bevruchting. Geen bevruchting: geen zaden, noten of vruchten: geen nieuwe generatie (of voedsel). Deze insecten zijn dus ongekend onmisbaar voor ons en de wereld waarop we leven.
Het staat hierboven eigenlijk al waarom vogelbescherming zich druk maakt om het gebrek aan stuifmeel en nectar vroeg in het voorjaar. Alles wat op aarde leeft is nu eenmaal met elkaar verbonden. Sommige vogels eten muizen of andere vogels, maar veruit de meeste vogels eten insecten, zaden, noten en fruit. En laat dat nu net allemaal achteruitgaan zonder vroege voorjaarsbloeiers voor de bestuivers.
Nu kom jij in beeld, want je kunt er makkelijk voor zorgen dat insecten vroeg in het voorjaar wél voedsel vinden! Er is veel ellende in de wereld die we met lede ogen moeten aanzien, maar dit is een situatie die we kunnen tackelen. En wel door nu massaal bloembollen te planten. Bloembollen stop je het beste in de herfst in de grond, die dan nog nat is en niet bevroren. Hoe eerder die bollen de grond in gaan, hoe vroeger in het voorjaar ze zullen bloeien. Tip: maak ook je gemeente hierop attent.
Let wel: plant niet zomaar bloembollen, maar plant biologische bloembollen die zonder kunstmest en gif zijn gekweekt. Anders is het natuurlijk dweilen met de kraan open: insecten doodmaken met gif om bloembollen te kweken, om met die bloembollen weer andere insecten te helpen. Nope. Biologisch dus.
Hier vind je een hele lijst met verkopers van biologische bollen. Ook Vogelbescherming verkoopt biologische bloembollen. Koop je bij ons, dan help je de vogels twee keer, want door producten te verkopen hebben we extra geld om landelijk leefgebieden voor vogels te verbeteren.
Biologisch is ook veel beter voor de diertjes die in de bodem leven en de bodem weerbaar en gezond houden (die gaan anders ook dood door het gif). En het is beter voor de vogels en andere dieren die op en rond zo’n bollenveld leven. Langs de akkers met biologische bollen staan vaak bloemstroken, waarin insecten overwinteren en vogels zaden vinden. Vogels als de gele kwikstaart en graspieper zie je er vaak.
In het eerste weekend van oktober wordt het Nationale Bloembollenweekend gehouden. Het doel: met zoveel mogelijk mensen biologische bloembollen planten en op de manier ervoor zorgen dat hommels en bijen in het voorjaar voldoende voedsel hebben. Vogelbescherming steunt de actie van harte, want wat goed is voor insecten en natuur, is goed voor vogels!
Word jij ook zo blij van vogels in je tuin of op je balkon? Hang je wel eens een vetbolletje voor ze op? Je kunt nog meer doen. Doe de gratis Postcode Vogelcheck en ontdek welke vogels in jouw buurt leven en hoe je deze vogels kunt helpen.
Bessen mogen vanwege hun hoge voedingswaarde niet ontbreken in een tuin. Onze bessenkalender laat zien van welke bessenstruiken vogels graag eten en wanneer de struiken in blad staan, bloeien en bessen geven.