Geplaatst op 29 februari 2016
Waarom blauwe reigers eigenlijk in kolonies broeden is wat minder duidelijk. Ze stelen elkaars takken, verdedigen de kolonie niet gezamenlijk, gaan niet met z’n allen vissen en vechten met elkaar. Het lijkt vooral een overzichtelijke huwelijksmarkt voor ze. Handig als je ieder jaar een nieuwe partner zoekt.
Blauwe reigers bewonen onze lage landen al vele eeuwen, maar zijn flexibel, passen zich in een oogwenk aan en leven met gemak zij aan zij met de mens. Anders was dat in de 13e eeuw. Toen gingen ze nog in de pan en werden de jongen uit de boom geschud bij wijze van vermaak.
Blauwe reigers zijn soms erg tam en laten zich met een kipfiletje voeren, of staan rustig op een roeibootje te wachten tot de betreffende visser wat voor ze heeft gevangen. Echt aan te raden is dat voeren niet, want ze kunnen al snel overlast veroorzaken. Last van een reiger die je vijver vrolijk leeg hapt?
Kunstenaar Erik van Ommen liet zich inspireren door reigers – niet alleen de blauwe – en stelde er een prachtig boek over samen.
In de humoristische documentaire ‘Schoffies’ ziet u hoe blauwe reigers in Amsterdam zijn geïntegreerd. Ze zijn zelfs wat op de grotestadsbewoners gaan lijken…