Navigatie overslaan
Kramsvogel / Jelle de Jong Alle berichten

Nu (bijna) overal te zien: noordelijke lijsters

Geplaatst op 5 februari 2019

De merel is een bekende tuinvogel in Nederland. Zingt mooi en zit op elk gazon. Man zwart, vrouw bruin. De merel is een lijster, net als de zanglijster die óók mooi (en hard) zingen kan. Op dit moment zijn in Nederland nog een paar lijstersoorten te zien, die veel minder bekend zijn, maar misschien nog wel véél mooier!

Koperwiek

De twee noordelijke lijstersoorten lijken oppervlakkig gezien wel wat op elkaar – ze zijn dan ook familie. Ze trekken ook vaak op in gemengde groepen van beide soorten. De koperwiek is de kleinste; als je ze rustig bekijkt valt de prachtig geelwitte oogstreep en keelstreep op. Het is echter opmerkelijk hoe lastig die te zien is als je van grotere afstand naar ze kijkt, ze lijken dan vooral grauwbruin. Je doet ze dan ook te kort door oppervlakkig te kijken. Als koperwieken (op)vliegen zie je opeens de roestrode oksels tevoorschijn komen waar de vogel zijn (en haar) naam aan dankt.

Koperwiek / Jelle de Jong Koperwiek / Jelle de Jong

Kramsvogel

De kramsvogel is groter dan de koperwiek. En vooral ook luidruchtiger. Wanneer tijdens een wandeling door een open landschap een heg of struikgewas opeens ‘explodeert’ van de vogels dan kan het zomaar om kramsvogels en koperwieken gaan. De kramsvogels roepen een luid ‘tsjakke-tjakke-tjak’, de roep van de koperwiek is veel hoger en vergeleken met de kramsvogels veel minder opvallend. Koperwieken klinken als een hoog en scherp ‘psrieee’. Aan zittende kramsvogels valt vooral ook de grijze kop en staart op. Koperwieken hebben die niet, andere lijsters ook niet.

Kramsvogel / Koos Dansen Kramsvogel / Koos Dansen

Wat zoeken koperwiek en kramsvogel hier?

Het afgelopen jaar hadden besdragende struiken, zoals meidoorn, een absoluut topjaar. Zelden hangen in de winter de struiken zó vol bessen als dit jaar. Op plekken waar veel duindoorn- of meidoornstruiken te vinden zijn, kan je nu geheid koperwieken en kramsvogels vinden.  Om de vogels te vinden, zoek je dus het best eerst naar de struiken – die vallen van grotere afstand op dan de vogels. Ook in tuinen worden nu veel koperwieken en kramsvogels gezien. En ook merels – al was dat bijna anders geweest.

Merel vrouw / Birdphoto Merel vrouw / Birdphoto

En de merel?

Het is goed mogelijk dat u ergens gelezen heeft dat het aantal merels flink is afgenomen. Dat komt (zeer waarschijnlijk) door het Usutu-virus; een ‘zware griep’ die door muggen van merel-tot-merel wordt overgebracht. Uit gegevens van de Nationale Tuintelling van Vogelbescherming blijkt dat de afname tot staan is gebracht, de merelstand lijkt dus niet verder in te zakken.

Mijn tuin een vogelparadijs

Word jij ook zo blij van vogels in je tuin of op je balkon? Hang je wel eens een vetbolletje voor ze op? Je kunt nog meer doen. Doe de gratis Postcode Vogelcheck en ontdek welke vogels in jouw buurt leven en hoe je deze vogels kunt helpen.

Postcode Vogelcheck

Online cursus Tuinvogels van Nederland

In deze gratis vogelcursus voor beginners leer je van Nico en Camilla in tien vogellessen veel tuinvogels en hun geluiden herkennen. Met handige tips, filmpjes en ezelsbruggetjes. Je ontvangt meteen de eerste vogelles per mail.

Inschrijven gratis tuinvogelcursus