Sommige gegevens die door deze provider worden verzameld, zijn bedoeld voor personalisatie en het meten van de effectiviteit van advertenties.
Sommige gegevens die door deze provider worden verzameld, zijn bedoeld voor personalisatie en het meten van de effectiviteit van advertenties.
Sommige gegevens die door deze provider worden verzameld, zijn bedoeld voor personalisatie en het meten van de effectiviteit van advertenties.
Geplaatst op 27 januari 2025
“Vanwege een zwerfkattenproject in Friesland verdiepte ik me in de vogelstand en hun bedreigingen. Katten die in weilanden van Friesland lopen worden doodgeschoten omdat ze volgens de Friezen de weidevogelstand bedreigen. De grootste bedreigingen komen echter van de intensieve landbouw. Die veroorzaakt een giftige leefomgeving, voedseltekort en tekort aan goede nestgelegenheid. Een van de bedreigde vogels is de torenvalk, die inmiddels ook op de Rode Lijst staat. Vanaf dat moment zag ik deze prachtige vogel ineens overal, ook tijdens vakanties in de Pyreneeën en de Alpen. Omdat ik iets wilde doen voor de torenvalken, besloot ik samen met mijn vriend nestkasten te maken.”
“Van een ecologische hovenier krijgen we resthout van de douglasspar. Dat hout is hard en licht, en het gaat niet snel rotten. Mijn vriend Roy en ik maken er drie gave torenvalknestkasten van. Van de restjes van het hout maken we ook nog drie mezenkastjes.
En dan de volgende stap: waar hangen we de nestkasten op? Een torenvalk houdt van uitzicht en jaagt boven open terrein. We gaan de boer op en spreken veel mensen. De eerste kast komt bij De Meent, de zorgboerderij in Amstelveen. Via Vogelbescherming komen we in contact met Fred van de lokale uilenwerkgroep. Met hem vinden we een goede plek voor de tweede kast. Hij wijst de ooievaarspaal aan in het park aan de rand van het dorp.”
“En dan is het afwachten geblazen. Op 1 maart 2024 zien we een mannetjestorenvalk op de zitstok zitten voor het nest. Een paar dagen later zien we ook een vrouwtje in de buurt. Het mannetje dopen we Tommy en het vrouwtje krijgt de naam Jane. Samen vliegen ze hun rondes en al gauw zijn ze een stel.”
“Dan ineens is het stil, dagen zien we ze niet. Zouden ze aan het broeden zijn? Toch ben ik niet gerust, het is te rustig. Dan zie ik hoog boven op de paal een nijlgans zitten. Ze zit onbeweeglijk stil en houdt wacht, dagen achtereen. Het lijkt erop of ze zit te broeden.
Ik moet een week voor het kattenproject naar Friesland. Een week lopen we geen rondes. Als we terugkomen is de nijlgans verdwenen, maar ook de torenvalken zijn nog nergens te bekennen. Heeft de nijlgans de torenvalken weten te verjagen en krijgen we geen jonkies dit jaar? Wat een baal!”
“Maar dan zie ik Jane weer, op 29 juni zit ze op de kast. Ik heb mijn kijker niet mee dus in de kast kijken lukt niet. Die avond lopen Roy en ik weer door het park, nu met kijker. En dan is er een grote verrassing. Drie paar oogjes gluren over de rand van de kast. Er zijn toch jonkies, die torenvalkjes hebben zich ontzettend stil gehouden!
Fred regelt dat Hans, een ringer van SOVON, langskomt. Roy klimt in de paal en haalt de valkjes eruit. Ze worden gemeten, gewogen en geringd. Daar zitten we dan. Allebei met een torenvalk in onze armen. Ik noem het vrouwtje – dat ik zelf vast heb – Pien, Roy noemt de kleinste Eppo. Die heeft hij op schoot. Fred wordt de naam van de derde. Fred, de vrijwilliger die alles regelt en alles weet. Ze zijn 21 tot 23 dagen oud, volgens Hans.”
“De jongen groeien snel. Al gauw durven ze op de zitstok. Alles gaat gepaard met veel tumult en gekwetter. Eerst vliegt Pien uit, dan Fred en dagen later gaat Eppo zijn broer en zus achterna. Ze vliegen nog twee weken rond de kast en gebruiken het ooievaarsnest als uitvalsbasis. De rondes worden steeds groter en ze gaan steeds verder van huis.
De laatste dag dat ik ze zie is 30 juli. En dan zijn ze weg, de grote wijde wereld in… Gelijk met de jongen verdwijnen de ouders. En dan half september is hij er plots weer: Tommy. Jane hebben we nog niet terug gezien. Maar wie weet komen ze in maart weer bij elkaar. We hopen het van harte!”
In de cursus Roofvogels in Nederland maak je kennis met zes Nederlandse roofvogels. Hoe herken je ze? Waar leven ze? Wat eten ze? Hoe vinden ze een partner en voeden ze hun jongen op? Je leert het in deze online cursus.
KOOP DEZE CURSUS VOOR €25 (€20 voor leden)
Veel vogels kun je helpen met een nestkast. Elke soort heeft eigen woonwensen. Waar en hoe je de nestkast ophangt, is belangrijk, net als het type kast. Koop 'm bij Vogelbescherming, dan steun je ook ons werk.