Navigatie overslaan
Wilde eend voeren / Shutterstock Alle berichten
Wilde eend voeren / Shutterstock Jeanet van Zoelen

Door Jeanet van Zoelen
Medewerker Vogelbescherming

Mogen we nog eendjes voeren?

Geplaatst op 27 oktober 2022

Geruchten doen de ronde dat voeren de eenden niet helpt, maar juist jaren van hun leven kóst. Er zijn ook voorstanders. Die gunnen de eendjes wat extra’s en hun (klein)kinderen een mooie ervaring. Hoe zit het nou, mogen we nog eendjes voeren?

Hand in hand, een zakje oud brood mee: eendjes voeren. Wie is er niet groot mee geworden? Gefascineerd als ze ruzie maken, beetje bang als ze allemaal om je heen staan, opgewonden blij als meeuwen stukjes uit de lucht snaaien. Een eerste en belangrijke kennismaking met natuur, soms goed voor een levenslange fascinatie.

Wilde eend voeren / Shutterstock Eendjes voeren: voor kleintjes een bijzondere, eerste kennismaking met natuur. Wilde eend voeren / Shutterstock

Helemaal stoppen?

Maar is dat eendjes-voeren wel zo romantisch in de praktijk? Wel 30% van de broedende wilde eenden is verdwenen en niemand weet de oorzaak exact. Om daar achter te komen hebben Vogelbescherming en Sovon 2020 uitgeroepen tot Jaar van de Wilde Eend. Brood lijkt geen hoofd-oorzaak van hun achteruitgang, maar desondanks is het wel ongezond voor ze en niemand wil het ze natuurlijk moeilijker maken dan nodig. Als het waar is dat voeren slecht voor ze is, moeten we daar dan niet mee stoppen?

Wilde eend met kikker / Thom van Oijen - Fotogalerij Kleine waterdiertjes passen in hun natuurlijke dieet, maar om dit nou klein te noemen... Wilde eend met kikker / Thom van Oijen - Fotogalerij

Is brood echt zo slecht?

De vraag is dus: hoe slecht is brood voor eenden? Dat weten we niet preces, maar vast staat dat veel brood eten niet gezond is voor eenden. Het is te eenzijdig, waardoor ze voedingsstoffen missen en dat is slecht voor hun immuunsysteem: ze worden dus eerder ziek. Beschimmeld brood is zelfs giftig voor ze. Daarbij is het niet nodig. Eenden eten ‘s winters vooral gras, waterplanten en kleine waterdiertjes en die kunnen ze prima vinden: veel gezonder!

Wilde eend vis / Pixabay Troebel, stinkend water is goed voor eend noch vis. Fris en helder moet het zijn. Wilde eend vis / Pixabay

Overlast en ziekteverwekkers

Nog een tegenargument: grote hoeveelheden brood blijven vaak liggen en dat trekt niet alleen eenden aan, maar ook ratten en muizen. Of het wordt gegeten door meeuwen en kauwen, die sommige mensen in de wijk ervaren als overlast.

Bovendien vervuilt brood dat blijft liggen het water en is een voedingsbodem voor algen en ziekteverwekkers. Ook de extra hoeveelheid eendenpoep draagt daar natuurlijk aan bij, want waar veel eenden samenkomen om te eten, wordt er ook veel gepoept. Wie wil er nou vies, stinkend, troebel water? Spetterend fris moet het zijn.

Wilde eend / Shutterstock Gelukkig, eendjes voeren mag! Maar, wel op een goede manier: 5 tips om het gezond te houden. Wilde eend / Shutterstock
Wilde eend / Elwin van der Kolk Wilde eend / Elwin van der Kolk

Gezond eendjes voeren: 5 tips

Geen zorgen, ondanks alle tegenargumenten mag je gewoon met de (klein)kinderen eendjes voeren. Want, al die nadelen kun je teniet doen door verantwoord te voeren. Dus:

  • Voer zo min mogelijk brood. Een kapje oud, onbeschimmeld brood kan weinig kwaad, maar houd het beperkt, geen hele broden!
  • Bied de dieren variatie als je wilt bijvoeren: doperwten, mais of ander graan (kippenvoer). Er is zelfs speciaal eendenvoer en watervogelvoer te koop.
  • Voer niet te veel, het moet opgaan waar je bij staat.
  • Gooi voer op de kant en niet in het water.
  • Help de eenden verder door een sneeuwvrije plek te maken, zodat ze bij het gras kunnen.
  • Vraag de gemeente het voeren niet te verbieden, maar een informatiebord te plaatsen over goed voeren. Daar help je de eenden ook mee!

Blijf op de hoogte

Lees nieuws en de mooiste artikelen op onze site. En ontvang maandelijks een selectie van de beste artikelen in je mail.

Aanmelden Vogelnieuws

Online cursus zangvogels

In de cursus Fluitend je tuin in: zangvogels in Nederland ontdek je twaalf vogels die je in je eigen tuin of op je balkon kunt tegenkomen. Je ontvangt daarnaast ook een basisles over tuinen met leuke feitjes en tips voor hoe je jouw tuin vogelvriendelijk kunt maken.

Inhoud cursus