Navigatie overslaan
Organische koffiebonen / Shutterstock Alle berichten

Lekker bakkie koffie

Geplaatst op 29 oktober 2024

Koffie? Nederland functioneert niet zonder. Voor veel mensen begint de dag pas nadat ze van het zwarte goud hebben mogen genieten. Deze verslaving lijkt zich inmiddels in onze genen genesteld te hebben en is alomtegenwoordig. Dus waarom zouden we het op onze vogelwebsite over koffie moeten hebben? We lichten het graag toe.

Tropische plant

Vrijwel iedereen weet wel dat koffie een tropische plant is. We kunnen de bonen dus niet in eigen land kweken. Bovendien is de koffieplant vrij kieskeurig. Hij kan niet tegen vorst of langdurige droogte, ook niet tegen stortbuien of te veel zon. Om toch aan de enorme vraag naar koffie wereldwijd te kunnen voldoen zijn er in tropische landen uitgestrekte monoculturen van koffieplantages ontstaan die volledig worden gereguleerd. Dat is ten koste gegaan van het regenwoud.

En dat terwijl de koffieplant eigenlijk een schaduwplant is die juist in de ondergroei van deze bossen gedijt. De onbegrensde beschikbaarheid van ons dagelijks bakje genot is dus helemaal niet zo vanzelfsprekend als we denken en heeft een aanzienlijke invloed op onder andere de waterhuishouding in een gebied. Zeker nu het areaal aan tropisch regenwoud steeds kleiner wordt en klimaatverandering ook duidelijker een plek opeist, moeten we ons beter bewust zijn over de herkomst van ons dagelijkse genotsmiddel. Want dat koffieplantages invloed hebben op de plaatselijke biodiversiteit en dus zelfs ook op een deel van ‘onze’ zomervogels uit Afrika, daar mogen we onze ogen niet voor sluiten.

Organische koffiebonen / Shutterstock Organische koffiebonen / Shutterstock

Andere manier van produceren

Gelukkig zijn er producenten die alternatieve manieren voor de verbouw en distributie van koffie hebben bedacht. We noemen er enkele. Zo heeft Brute Bonen, www.brutebonen.nl, zich toegelegd op biologische bonen die in de regenwouden van India, Bolivia en Guatemala worden geteeld. Daarvoor hoeft geen bos te worden gekapt en is minder water nodig.

Ook Waschbär, www.waschbaer.nl, hanteert deze methode, maar haalt de bonen uit het Ethiopische bergland.

Ray & Jules, www.ray-jules.com, kiest voor verantwoorde productiemethodes, zoals het roosteren van bonen op zonne-energie, en herkomst van koffiebonen uit verantwoorde ketens.

Alle genoemde producenten werken nauw samen met lokale koffieboeren en leveren in verpakkingen waarin zo min mogelijk milieubelastende stoffen zijn verwerkt. Op hun website lees je alles over de manier waarop ze bijdragen aan een verantwoorde kop koffie.

Keurmerken

Wat betreft keurmerken waar je op kan letten, is het soms moeilijk te volgen welke van waarde zijn en welke niet. En zoals op de site van producent Ray & Jules wordt uitgelegd, koffie van kleine boeren heeft niet altijd een keurmerk, terwijl ze er wel aan voldoen.

In de VS bestaat een Bird Friendly Coffee-logo. Daar zul in de Nederlandse supermarkt (helaas) vergeefs naar zoeken. Maar op de nuttige Keurmerkenwijzer van Milieu Centraal staan het logo van de Rainforest Alliance bovenaan als het gaat om milieu en koffie.

Dus, als je je niet uitgebreid in de ‘over ons’-rubrieken van kleinere koffiemakers wil verdiepen, kun je het best afgaan op dat logo bij je koffiekeuze. Smaken de dagelijkse ‘bakkies pleur’ ook veel lekkerder door.

Partner van BirdLife International

Wereldwijd wordt de natuur in hoog tempo vernietigd. Om dat te stoppen zijn er in alle landen sterke natuurorganisaties nodig. Vogelbescherming draagt daaraan bij als Partner van BirdLife International en ondersteunt een aantal partners bij hun ontwikkeling.

Bekijk de video over BirdLife International

Vogelvriendelijke beplanting

Voor vogels is het vooral belangrijk welke planten er in de tuin staan. Kies voor planten, bomen en struiken waar ze voedsel kunnen vinden en nestelen en schuilen. In onze webwinkel kun je diverse vogelvriendelijke planten kopen.

Kijk voor vogelvriendelijke planten