Navigatie overslaan
Huismus/ Marc Guyt - Agami Alle berichten

Kamer wil neststenen in Bouwbesluit

Geplaatst op 19 december 2024

Het plan om nestvoorzieningen in het Bouwbesluit (ofwel het Besluit bouwwerken leefomgeving) op te nemen, werd vlak voordat het in zou gaan op 1 januari 2025 teruggedraaid door minister Mona Keijzer. Zij negeerde hiermee niet alleen de noodzaak van het plan, maar ook de bouwsector, die naast Vogelbescherming mede-initiatiefnemer was voor een landelijke norm voor neststenen in nieuwbouwwoningen en bij grootschalige renovatie. De Tweede Kamer wil nu ook dat de minister toch het oorspronkelijk plan gaat uitvoeren.

Het vogelvriendelijke plan om neststenen mee te metselen bij nieuwbouw en grootschalige renovaties kan ook op steun van de Tweede Kamer rekenen. Een meerderheid zette dinsdag 17 december een streep door de wens van minister Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. Zij is in een motie van GroenLinks-PvdA-Kamerlid De Hoop opgeroepen alsnog aan de slag te gaan met het plan voor de neststenen in het Bouwbesluit. Aan de slag dus!

Teken ook voor meer neststenen

Ondertussen werd de petitie 'Meer neststenen voor mussen' in een week na lancering al ruim 20.000 keer getekend. Met deze petitie wil Vogelbescherming een duidelijk signaal blijven afgeven aan minister Mona Keijzer om neststenen in nieuwe woonwijken en grootschalige renovatie collectief te regelen. Tekenen kan nog steeds! De petitie is hier te vinden.

Geen hogere kosten, geen vertraging 

Vogelbescherming heeft jarenlang met bouwbedrijven gewerkt aan het plan voor de neststenen, omdat het een impuls geeft aan de biodiversiteit in het stedelijk gebied. Het inbouwen van een simpele neststeen maakt een groot verschil voor vogels zoals de huismus, die steeds lastiger een plek vinden in onze stedelijke omgeving. De gestandaardiseerde regelgeving voor het inbouwen van de neststenen levert juist een versnelling van de woningbouw op en zorgt onder de streep voor lagere kosten.  

Daarbij laat de praktijk zien dat landelijk bepaald natuurinclusief bouwen kan leiden tot het versneld komen tot het verlenen van vergunningen, mede doordat er minder bezwaar wordt gemaakt. Dit gebeurt al bij de grote bouwers en ontwikkelaars die werken met zogenaamde gebiedslabels en puntensystemen, waarin duurzaamheid al vanaf de visievorming wordt meegenomen.

Huismus / Shutterstock Huismus / Shutterstock

Groen en gezond 

Soorten die afhankelijk zijn van de stad hebben het steeds moeilijker. Zolang de huismus, spreeuw en gierzwaluw geen plek krijgen om te nestelen, zitten zij in woningnood en krijgen deze soorten niet de kans zich te herstellen. 

Bovendien zijn groene en gezonde wijken van levensbelang voor vogels én mensen. Mensen die in groene wijken wonen waar vogelgeluiden te horen zijn, zijn fysiek en mentaal gezonder. Zo kunnen de neststenen een positief verschil maken voor ons allemaal.

Bouw natuurinclusief

Goed stedelijk groen zorgt voor verkoeling in de zomerhitte, zuivert de lucht en biedt volop ruimte aan mede-stadsbewoners, zoals huismus, gierzwaluw, merel of gewone dwergvleermuis. Kijk voor inspiratie en oplossingen op

bouwnatuurinclusief.nl

Help vogels van dorp en stad

Natuurinclusief bouwen moet de norm worden, want dankzij vogels komen dorpen en steden pas écht tot leven. Wil je een steentje bijdragen? 

Help de vogels en doneer