Navigatie overslaan

Ja, ik wil meer neststenen voor mussen

Ik roep minister Mona Keijzer op om te bouwen aan gezonde wijken voor mensen én mussen en wil dat bij nieuwe woonwijken en grootschalige renovatie neststenen verplicht worden.

Aantal steunbetuigingen tot nu toe:

Ja, ik wil meer neststenen voor mussen

De huismus is de bekendste vogel van ons land. Toch zit de huismus in het nauw: de afgelopen decennia is het aantal gehalveerd. Een van de oorzaken is dat ze steeds meer moeite hebben om een plekje te vinden om te broeden. Samen met bouwbedrijven heeft Vogelbescherming daarom jarenlang gewerkt aan een mooi plan om neststenen voor vogels en andere beschermde diersoorten te verplichten bij nieuwbouw en grootschalige renovatie.

Het plan is simpel qua uitvoering, geeft vogels weer een toekomst en levert geen vertraging op bij het bouwen van nieuwe woningen. Ondanks de steun van de bouwsector wil minister Mona Keijzer het plan niet uitvoeren. Ze schrapte de oplossing een maand voordat deze uitgevoerd zou worden.

Oproep aan minister Mona Keijzer: verplicht neststenen voor vogels en andere beschermde diersoorten bij nieuwbouw en grootschalige renovatie

  • Neem het plan voor nestvoorzieningen op in het Besluit Bouwwerken Leefomgeving (BBL).
  • Bouw aan gezonde wijken voor mensen én vogels.

Huismus / Elwin van der Kolk Huismus / Elwin van der Kolk

De actie in een notendop

  • We roepen de minister op om nestvoorzieningen voor vogels en andere beschermde diersoorten op te nemen in het Besluit Bouwwerken en Leefomgeving (BBL).
  • Met de BBL is er één landelijke regeling in plaats van verschillende regels van 342 gemeenten.
  • Bouwbedrijven steunen deze maatregel en geven zelf aan dat het voor minder vertraging zorgt en daardoor goedkoper, omdat het de wetgeving versimpelt.
  • Groene en gezonde wijken zijn van levensbelang voor vogels én mensen. Vogels die afhankelijk zijn van de steden vinden zo weer een plek om te leven. Mensen die in groene wijken wonen waar vogelgeluiden te horen zijn, zijn fysiek en mentaal gezonder.
  • In groene wijken is de biodiversiteit meer in balans, waardoor plaagsoorten als de eikenprocessierups en muggen minder voorkomen.
  • Soorten die afhankelijk zijn van de stad hebben het steeds moeilijker. Sinds 1975 is het aantal huismussen in Nederland met ruim 50% afgenomen en staat daarom op de Rode Lijst. Ook andere vogelsoorten verdwijnen uit de stad, omdat er steeds minder plekken zijn waar ze kunnen schuilen, voedsel vinden en broeden, mede omdat het in onze geïsoleerde huizen lastig is een nest te bouwen.

Daarom is er nú actie nodig!