Navigatie overslaan
Jochem Kühnen / Fred van Diem Alle berichten

Jochem Kühnen over Afrikaanse vogels

Geplaatst op 11 juni 2021

Jochem Kühnen (39) is een echte vogelliefhebber. Vooral gierzwaluwen hebben een speciaal plekje in zijn hart. Hij zet zich al meer dan twintig jaar in voor deze bijzondere soort en geldt inmiddels als specialist. Zo zorgt hij tijdens renovaties en nieuwbouwprojecten voor nestplekken. Hij is al meer dan tien jaar Stadsvogeladviseur namens Vogelbescherming Nederland.

Stadsvogeladviseur

 

Naam: Jochem Kühnen (39)

Gemeente: Berg en Dal

Dagelijks leven: Teamleider van een microbiologisch laboratorium

Focussoort: Gierzwaluw

Actief sinds: 2010

Jochem groeide op in Nijmegen en woont nu, dicht bij zijn geboortestad, in het dorp Beek-Ubbergen. Hij kijkt uit over het rivierenlandschap van de Waal en de Ooijpolder. Achter het dorp begint een beboste heuvelrug. Al die natuur levert bijzondere flora op en vele soorten vogels. Op de Duivelsberg, een natuurgebied dichtbij zijn huis, zijn bijvoorbeeld witte veldbies en dubbelloof te vinden en leeft de middelste bonte specht.

Gierzwaluw / Elwin van der Kolk Gierzwaluw / Elwin van der Kolk

Adviseur

Jochem was al lange tijd lid van Vogelbescherming Nederland en besloot ruim tien jaar geleden meer te gaan doen. Als gierzwaluwspecialist was voor hem het Stadvogeladviseurschap de meest logische keuze. Jochem: “Ik denk dat iedere Stadvogeladviseur zijn eigen draai geeft aan deze functie. Ik ben zelf niet zo van communicatie naar het grote publiek. Maar ik heb wel goede banden met de gemeente en bouwbedrijven. Zij weten me steeds vaker te vinden voor er gebouwd of verbouwd gaat worden, niet alleen voor de gierzwaluwen, maar ook voor andere vogels. Omdat een gebouw er minstens 50 jaar zal staan, vind ik dat ik zo echt een verschil kan maken. Ook prettig dat ik me daarbij gesteund voel door het Team Stad en de andere Stadsvogeladviseurs van Vogelbescherming.”

“De gemeente en bouwbedrijven weten me steeds vaker te vinden voor er gebouwd of verbouwd gaat worden. Omdat een gebouw er minstens 50 jaar zal staan, vind ik dat ik zo echt een verschil kan maken.”

Jochem Kühnen
Gierzwaluw / Shutterstock Gierzwaluw / Shutterstock

Stadsvogels

Gierzwaluwen zijn in ons land echte stadsvogels. Bij gebrek aan rotswanden nestelen ze in de holtes die ze vinden in de muren van onze huizen, kantoorgebouwen, kerken en andere bouwsels. En omdat ze trouw zijn aan de plek waar ze hun nest hebben, keren gierzwaluwen generaties lang terug naar deze steeds oudere gebouwen. Renovatiewerkzaamheden vormen mogelijk een bedreiging. Gelukkig moeten de bouwbedrijven de bestaande nestplaatsen handhaven of het verlies ervan compenseren. Jochem helpt hen daarbij.

Ook nieuwbouwprojecten zijn interessant voor gierzwaluwen, vertelt Jochem. “Afhankelijk van de plaats – dicht bij het oude nest en in de buurt van voldoende voedsel – weten ze zo’n nieuwe plek soms al na een jaar te vinden. Maar ze laten zich niet altijd even gemakkelijk verleiden. Zo bouwde ik voor mijn eigen huis nestkasten die aan de vele eisen van de gierzwaluw voldeden. Ondanks de inzet van lokgeluiden duurde het drie jaar voor ze eens kwamen kijken. Maar toen ze zich eenmaal vestigden, kwamen ze wel steeds terug. Dat maakt dit werk heel dankbaar.”

Vogeltuin

Jochem woont met zijn vrouw in het hoekhuis van een rij. Zijn tuin is een waar vogelparadijs.  Jochem: “Ik richt me niet eens zozeer op de vogels, maar vooral op biodiversiteit. Bottom-up zorg ik eerst voor de insecten. Zonder ooit naar een tuincentrum te zijn geweest, heb ik een keur aan planten die weer wilde bijen en vlinders aantrekken. Mijn tuin is niet eens zo heel groot, maar ik heb een heel scala aan biotopen gecreëerd. Ik hou precies bij wat hier leeft en heb nu al een lijst van meer dan 1.200 soorten.”

Jochem Kühnen / Fred van Diem Jochem Kühnen / Fred van Diem

Jochem: “Gierzwaluwen zijn bijzondere vogels. Ze vliegen dag en nacht en landen alleen op hun nestplaats, om te broeden. Dat doen ze in Europa, dus ook in Nederland. Als de jongen kunnen vliegen, keren ze weer terug naar Afrika, waar ze de rest van het jaar in de lucht leven. Gierzwaluwen brengen een veel groter deel van het jaar in Afrika door dan in hun broedgebied. Het zijn dus eigenlijk misschien wel Afrikaanse vogels. Vanwege zijn uitzonderlijke prestaties alleen al verdient deze vogel onze bescherming.”

Bouw natuurinclusief

Goed stedelijk groen zorgt voor verkoeling in de zomerhitte, zuivert de lucht en biedt volop ruimte aan mede-stadsbewoners, zoals huismus, gierzwaluw, merel of gewone dwergvleermuis. Kijk voor inspiratie en oplossingen op

bouwnatuurinclusief.nl

Vogels en nieuwbouw

Vogelbescherming ziet het als een belangrijke taak om samen met projectontwikkelaars en beleidsmakers vogelvriendelijke oplossingen aan de tekentafel een plek te geven. Want dankzij vogels komen dorpen en steden pas écht tot leven.

Draag een steentje bij