Door
Chris van der Heijden
Birdingplaces.eu
Geplaatst op 21 december 2016
In het kleinste land van Afrika, Gambia, is het vogelgeluk nooit ver weg is. Massa’s vogels in open landschappen, relatief tamme vogels in alle kleuren van de regenboog en elke dag gewekt worden door onze eigen Nederlandse trekvogels. Regenwulpen en groenpootruiters staan ons bij het ontbijt relaxed aan te kijken. Dat je hier meer reuzensterns en roofvogels ziet dan mussen, ervaar je na een paar dagen zelfs als de gewoonste zaak van de wereld.
Onze reisleiders verdubbelen dat geluk. Klaas de Jong en Ruben Vermeer werden bekend als finalisten van het tv-programma ‘In de ban van de Condor’, maar zijn bovenal fenomenale vogelgidsen. Ze combineren kennis, enthousiasme en humor en blijken samen met de lokale gidsen Ebrahim en Ansu een gouden team. Onbetaalbaar bij het opsporen van de meest waanzinnige vogels.
Klaas heeft daarbij een geheim wapen: hij imiteert het fluitende geluid van de geparelde dwerguil. Want dat geluid zou in Afrika bijzondere vogelsoorten aantrekken die de zogenaamde uil weg willen jagen. De vruchteloze fluitpogingen worden steeds vaker begeleid door groepsmeligheid: “Hé Klaas, kun je dat uiltje nog ’s nadoen!” Nooit is er een uil in de verste verte te bekennen.
Het vogelgeluk in Gambia is ook het gevoel dat we met deze Vogelbeschermingsreis wat terugdoen voor de bewoners en de vogels. Want al is er flink wat toerisme, Gambia is toch een arm land. Het vogeltoerisme helpt mensen aan werk.
Onze reis doet dat ook op kleine schaal. We hebben tijdens deze ‘easy-birding’ reis twee gidsen, een begeleidster en twee chauffeurs ingehuurd. Ook lunchen we zoveel mogelijk bij lokale kleinschalige restaurants.
En dan is er nog de belangrijkste reden dat Vogelbescherming haar naam aan deze reis heeft verbonden. De inkomsten uit de reis maken het project Living Trees mede mogelijk. Met dit project (zie kader) worden bomen in Gambia die essentieel zijn voor trekvogels beter beschermd. Het is prachtig om te zien hoe dit in de praktijk werkt. We constateren met eigen ogen dat bijvoorbeeld acaciabomen vrijwel altijd de meeste vogels herbergen. “Jongens kijk, een blauwbuikscharrelaar, een buffelwever, senegal-ijsvogel en een schildraaf in één boom naast elkaar!”
Een kwart van de Nederlandse broedvogels trekt na de zomer naar Afrika bezuiden de Sahara om te overwinteren. De zangvogels kiezen daar heel bewust de bomen die rijk zijn aan insecten, zoals acacia’s. Het project Living Trees in Gambia wil voorkomen dat die bomen gekapt worden. Vogelbescherming werkt daarvoor samen met lokale vogelaars en natuurbeschermers. Doel is om meer te weten te komen over die bomen en hoe we ze het beste kunnen beschermen. Deelnemers aan de reis naar Gambia dragen bij aan het project doordat een deel van de reissom aan het project wordt besteed.
Vanwege het enthousiasme van de deelnemers en de mooie opbrengst voor het Living Trees-project organiseert Vogelbescherming deze reis in 2017 opnieuw in samenwerking met BirdingBreaks. Lees er hier meer over.
Na 11 dagen hebben we meer dan 275 vogelsoorten gezien. Talloze roofvogels, gieren en lokale beauty’s als de violette toerako en de bizarre en enorme hoornraaf. We hebben door de mangroves gevaren, zijn door jungle, wetlands en rijstvelden en over stranden gewandeld. We zagen nijlvaranen, verschillende soorten apen, mangoesten, gigantische vleermuizen en krokodillen van heel dichtbij. Er werd veel gelachen, hardop genoten (“Hoe kan die paradijswida nog vliegen? Moet je kijken naar die belachelijk lange staart!”). De lezingen over vogels en fotografie van Klaas en Ruben werden ook zeer gewaardeerd.
De laatste dag van de reis behaalt uilenfluisteraar Klaas zijn overwinning. In Marakissa Forest wordt het gefluit van Klaas opeens beantwoord! Het blijkt zowaar een geparelde dwerguil. Tientallen vogeltjes komen erop af. Van honingzuigers tot helmklauwieren. En uiteindelijk zien we ook het dwerguiltje. Zelfs twee. Het is een magisch moment. Terwijl de groep geniet, gaan de uilen daadwerkelijk een duet aan met Klaas… We staan sprakeloos te luisteren. Bedankt Klaas! Bedankt Gambia!
Gambia is niet alleen rijk aan prachtige vogels, je krijgt ze ook daadwerkelijk voor de lens tijdens deze easy-birding reis. Er werd namelijk veel tijd genomen om van de vogels te genieten. Op de plekken die we bezochten, had je daarom ook de tijd om mooie vogelfoto's te maken.
Alle foto’s op deze pagina zijn van deelnemer Paul de Heij. Helemaal bovenin: oranje wever. In het midden van de pagina de geparelde dwerguil (gemaakt terwijl bovenstaand filmpje werd geschoten).
Slideshow in order of appereance: violette toerako, blauwbuikscharrelaar, teugelijsvogel, kaalkopkiekendief, purperglansspreeuw, lannervalk, vorkstaartscharrelaar, kapgier, bonte ijsvogel, feeënhoningzuiger, purperglansspreeuw en de stippelspecht.
In 2017 ging medewerker Arjan Berben mee als een van de reisbegeleiders naar Gambia. Hij schreef er een blog over. Klik hier.
Bij deze easy birding-reis van BirdingBreaks.nl en Vogelbescherming draait het om leren herkennen en vooral genieten van de spectaculaire Afrikaanse vogels. Maar ook om de bescherming van vogels! Deze reis is geschikt voor beginnende vogelaars en vogelfotografen.
Koop uw verrekijker of telescoop bij Vogelbescherming! Ruime sortering, hoge kwaliteit in alle prijsklassen, 40 jaar expertise en persoonlijk advies in de winkel in Zeist. Én u steunt het werk van
Vogelbescherming.