Navigatie overslaan
Havik / Jelle de Jong Alle berichten

Haviken kraken nest zeearend

Geplaatst op 10 april 2018

Twee zeearenden zetelden vorig jaar in een machtig nest in Nationaal Park de Alde Feanen. Daar zouden ze dit jaar vast weer gaan broeden. Niet dus… ze betrokken een vlakbij gelegen haviksnest. De verjaagde haviken kraakten vervolgens het oude zeearendnest. Maar daar worden ze nu dagelijks op leven en dood gestalkt door de zeearenden. Tienduizenden mensen volgen deze soap die live op Beleef de Lente te volgen is.

De camera's van Beleef de Lente zijn al jaren een publieksknaller. Meer dan een miljoen mensen volgen elk jaar de belevenissen in de vogelnesten die Vogelbescherming Nederland in beeld brengt. Welke vogelsoorten dat zijn is elk jaar weer een verrassing. Want om de vogels niet te verstoren, worden de webcams ver voor het broedseizoen geplaatst. Maar ja, vogels laten zich niet regisseren… Ook dit jaar zijn er weer talloze onverwachte wendingen. Met hoofdrollen voor haviken, zeearenden, kerkuilen en kauwtjes.

De koning van de Alde Feanen is verhuisd

Bij het nest in de Friese Alde Feanen waar een paartje zeearenden een jaar eerder een jong grootbracht werd afgelopen winter een webcam geplaatst. Het was wachten op de terugkeer van de koning van dit nationale park. Maar de zeearenden hadden andere plannen. Ook al waren ze regelmatig op het nest te zien en sleepten ze zelfs met takken, ze besloten toch verderop een nieuw nest te bouwen in een bestaand haviksnest. En toen zag het paartje haviken zich tot woningruil genoodzaakt. Het oude zeearendnest werd door de haviken gekraakt en inmiddels liggen er vier eieren in het nest en wordt er hartstochtelijk gebroed.

De zeearenden laten echter regelmatig merken dat zij wel degelijk de baas zijn in het gebied en nog gehecht zijn aan hun oude nest. Ze komen regelmatig langs om de haviken te stalken, pesten en de stuipen op het lijf te jagen. Zoals ook bij dit filmpje. De havik zit op het nest en vlucht als een speer voor de aanstormende zeearend. In een oogopslag zie je hoe immens groot de zeearend is vergeleken met de havik. Hij slaakt een triomfantelijke kreet en het scheelt een haar of de havikseieren worden vertrapt.

Het blijft voorlopig spannend. De zeearend voelt zich de koning van Nationaal Park de Alde Feanen en heeft nog steeds een sterke binding met het nest waar hij vroeger een jong grootbracht. Gaat de zeearend de eieren van de havik opeten, of wacht hij liever tot de havik-jongen zijn uitgekomen om ze dan als snackje te nuttigen? Of gaat de dappere havik gewoon met succes een paar jongen grootbrengen met het zwaard van Damocles boven zijn hoofd? Het is hoe dan ook de komende weken live te volgen op www.beleefdelente.nl.

Kauw zet kerkuil in de kou

En er is nog veel meer te zien voor de camera’s van Beleef de Lente. Zware gevechten bij de slechtvalken, romantiek bij de steenuiltjes, nesteldrang bij de koolmezen, broedende ooievaars en bosuilen. Heel opvallend was de afgelopen twee weken de kraakactie van een koppeltje kauwtjes dat een kerkuil uit de nestkast verdreef. Bij Beleef de Lente zijn kauwtjes bekende 'indringers'. Elke jaar duiken ze wel bij een nestkast op en proberen ze die te kraken. Dit jaar was het al eerder raak bij de steenuilen. Daar lukte het echter niet. Maar toen de kerkuil haar nestkast een poosje verliet waren de kauwtjes er als de kippen bij. Direct begonnen ze te slepen met takken en in korte tijd hadden ze de kerkuilkast gekraakt. Het nest wordt nu verder aangekleed met takken, haren, schapenwol, grassen en ander pluizig materiaal.

Het is natuurlijk jammer, dat de kerkuil uit beeld is. Maar het kauwtjesnest is een onverwachte bonus. Het gedrag van de intelligente kauwtjes is namelijk complex en boeiend om te volgen. Het is daarbij ook nog eens een onverwachte primeur op Beleef de Lente. Nooit eerder broeden er kauwtjes voor de lens! Het wordt spannend hoeveel eieren ze gaan leggen en hoe ze hun kuikens groot gaan krijgen. Wat voor prooien en voedsel zullen ze de kuikens bijvoorbeeld voeren? Komt de kerkuil nog terug? Volg het de komende weken allemaal live via de webcams van Vogelbescherming Nederland op www.beleefdelente.nl.