Geplaatst op 26 april 2021
Naam: Gerard Hund (73)
Plaats: Monnickendam
Vrijwilliger: WetlandWMacht Westkust Markermeer Hoorn-Uitdam
RES-regio: Noord-Holland Noord
Als delta is Nederland belangrijk voor vogels. De dijkverzwaring langs de IJsselmeerkust kon niet langer worden uitgesteld, maar ik vond het wel jammer dat het compensatiegeld voor de weidevogels naar de boeren ging, en dus niet naar natuurclubs als Natuurmonumenten of Staatsbosbeheer. Toen ik de Alliantie Markermeerdijken (die de dijkverzwaring uitvoert) vroeg hoe zij de effectiviteit van de maatregelen wilden controleren, hadden ze geen antwoord. Simpelweg omdat ze er nog niet over hadden nagedacht. Datzelfde kan gebeuren bij het plaatsen van windmolens. Ik ben daarom alert. De verduurzaming van energie is nodig, maar er moet wel een goede afweging worden gemaakt. Van de 82 windmolens die zijn neergezet in de Wieringermeerpolder leveren er 50 alleen aan het datacenter van Microsoft. Daar zet ik mijn vraagtekens bij. Waarom zoveel landschapsschoon opofferen voor een groot buitenlands bedrijf? Nu moeten er nog meer molens worden bijgebouwd in het kader van de Regionale Energie Strategie. Nog eens drie extra molens langs de Gouwzee, bijvoorbeeld. Dat is onwenselijk. De Gouwzee is een natura 2000 gebied en heeft daarop nog een extra beschermde status als rust- rui- en foerageergebied. Vanwege de ondiepte groeien hier veel kranswieren. Dat maakt de Gouwzee een belangrijke pleisterplaats voor watervogels.
Als WetlandWachten trekken we veel op met buurtorganisaties en nemen gezamenlijk het initiatief om bijvoorbeeld Rijkswaterstaat te wijzen op de beschermde status van de Gouwzee. Dan blijkt dat de regels daarover wel zijn opgeschreven, maar vervolgens niemand weet hoe ze toe te passen. Zo werd er altijd gesurft op de Gouwzee, want dat mag in Nederland overal. Maar voor kitesurfers gelden strengere regels, vanwege de veiligheid, maar ook omdat ze de vogels verstoren. Vanwege de beschermde status is de Gouwzee verboden gebied voor kitesurfers. Toch komen ze in grote getalen en daarop werd niet ingegrepen. Ook daarover hebben we aan de bel getrokken. Dat leverde een gedragscode op; er mag nu helemaal niet meer gesurft worden van september tot maart. Maar helaas wordt ook die regel niet gehandhaafd. Door dit soort ervaringen beseffen we dat we de plannen ten aanzien van de Regionale Energie Strategie goed in de gaten moeten houden. We zijn niet tegen de plannen, maar wel als ze ten koste gaan van de natuur.
Voorkomen dat de natuur de rekening betaalt van wat binnen de Regionale Energie Strategie het ‘algemene belang’ wordt genoemd. Ik heb liever dat er wordt gekozen voor een concentratie van wind- en zonneparken op plekken waar de natuur het minst verstoord raakt. Zonnepanelen pal langs snel- en ringwegen, bijvoorbeeld. Dat zou heel wat energie opleveren en de vogels hebben daar geen last van.
Zorg dat je zichtbaar bent! Veel lobbyen en laten weten dat je bestaat. Toen ik hier tien jaar geleden begon, heb ik de burgemeester van Gemeente Waterland uitgenodigd en ben met haar langs de dijk gefietst. Is er ergens een bijeenkomst? Dan meld ik me aan. Dat zijn altijd uitstekende gelegenheden om je netwerk uit te breiden en in gesprek te blijven. Als er ergens iets speelt, weten de betrokkenen je zo gemakkelijker te vinden.
Vogelbescherming is groot voorstander van de energietransitie, mits er voor echt duurzame oplossingen gekozen wordt. Dat betekent geen windmolens en zonnepanelen in belangrijke vogelgebieden!
Begin het buitenseizoen goed! Tijdens de Nationale Kijkerweek krijg je op alle optiek van ons eigen merk 10% korting. Leden van Vogelbescherming krijgen korting bovenop de ledenkorting. Hét moment om een verrekijker aan te schaffen.