Door
Mariël Verburg
Auteur Vogelbescherming
Geplaatst op 16 december 2021
“Ik was net met pensioen en wilde alleen nog maar doen wat ik leuk vond”, vertelt Bas. "Toen mijn dochter een advies van een tuinvogelconsulent had gekregen, zei ze: dat zou ook iets voor jou zijn! En ze had gelijk. Ik ben dan wel geen echte vogelaar, maar wel een goede tuinier. Na de cursus via Vogelbescherming Nederland ging ik aan de slag in de tuinen van anderen.”
Eigenlijk vindt Bas alle planten mooi. Als er iets opkomt in zijn tuin laat hij het meestal staan. Kijken wat er gebeurt. Als het gaat woekeren, trekt hij hier en daar wat weg. “Mijn tuin is een gecontroleerde chaos. Groen, weelderig, wild. Mijn huis staat op circa 650 vierkante meter, dus dit is een grote tuin. Er zitten hier allerlei vogels; onder andere roodborst, merel en mezen. In de takkenrillen nestelen winterkoninkjes."
Bas gaat bij een aanvraag om een tuinadvies altijd eerst kijken hoe de omgeving eruitziet en welke vogels volgens de tuinvogeltelling in die buurt voorkomen. Dan wil hij graag weten hoe de bewoners met hun tuin willen omgaan en in hoeverre ze openstaan voor veranderingen. “Met hun wensen in mijn achterhoofd ben ik zo duidelijk mogelijk in wat zij kunnen verwachten. Maar met alleen een nestkastje en een vogeldrinkbak kom je er niet. In een kleine stadstuin met een versteende omgeving kun je niet zoveel doen, maar in een grote tuin in een groene omgeving heb je meer mogelijkheden.”
De maatregelen die Bas voorstelt zijn suggesties. “Mijn advies is vrijblijvend. Het is mooi om achteraf te horen dat de mensen je adviezen ter harte hebben genomen en ze enthousiast aan de slag zijn gegaan. Daar doe ik het voor. Want een tuin zonder vogels is als een strand zonder zand.”
Bas zou best wat meer adviezen willen schrijven. In de Corona-tijd kwamen er amper aanvragen binnen; het werk viel bijna stil. “Dat vond ik jammer. Het zijn vaak gezellige ontmoetingen en ik vind het leuk om bij andere mensen in de tuin te kijken. Ook omdat ik nieuwsgierig ben naar wat daar dan groeit en bloeit.”
De grootste tuin waar Bas bij betrokken is, is geen privétuin maar een park. Het ecologische natuurpark MAK Blokweer in Hoorn is zestien hectare groot en bestaat deels uit weilanden en bos. Je vindt er een natuurspeeltuin, een kijkboerderij en bezoekerscentrum De Molshoop.
Blokweer is ook een vogelparadijs. Bas: “Het is een natuurpark met een rietkreek en veel water. Vooral daar hoor en zie je veel soorten vogels, zoals ijsvogel, specht, nachtegaal en roerdomp. Tijdens Corona is het hier wel drukker geworden. Veel mensen met loslopende honden ook. Gelukkig is een deel afgesloten. Daar kan de natuur lekker haar gang gaan.”
Wilt u van uw tuin tuin of balkon ook een volgelparadijs maken? Bas en zijn collega’s geven u graag advies. Maak een afspraak met een tuinvogelconsulent in uw regio.
In deze gratis vogelcursus voor beginners leer je van Nico en Camilla in tien vogellessen veel tuinvogels en hun geluiden herkennen. Met handige tips, filmpjes en ezelsbruggetjes. Je ontvangt meteen de eerste vogelles per mail.
Voor vogels is het vooral belangrijk welke planten er in de tuin staan. Kies voor planten, bomen en struiken waar ze voedsel kunnen vinden en nestelen en schuilen. In onze webwinkel kun je diverse vogelvriendelijke planten kopen.