Navigatie overslaan
Hop / Ruwan Aluvihare Alle berichten

De shoppende hop

Geplaatst op 7 november 2024

Een druk pleintje aan de oostoever van de Maas in de binnenstad van Maastricht is een onwaarschijnlijke locatie voor een verdwaalde hop, maar eind oktober zat hij daar. Naar Maastricht reizen om een hop te fotograferen, dat is wat te veel gevraagd. Gelukkig moest ik voor werk een paar dagen na de eerste waarneming van de hop die kant op. Een fotogenieke vogel is het wel, dus ik kon alleen maar denken: blijf alsjeblieft nog even hop. Gelukkig deed hij dat.

Bij aankomst op het pleintje hoopte ik de hop snel te vinden. Dat bleek niet moeilijk, er stond een menigte om hem heen. Aangetrokken door de gefocuste aandacht van enkele fotografen waren er ‘hoptoeristen’ van alle leeftijden te vinden die met mobieltjes rond hem heen stonden. “Wat is dit voor vogel?” en “Waar komt hij vandaan?” waren de twee vragen die het meest gesteld werden aan de vogelaars.

Hop / Ruwan Aluvihare Hop / Ruwan Aluvihare

Eten tussen de stenen

Onverschrokken ging de hop z’n gang, eten zoekend tussen de kinderkopjes. Ik was – vooral vanuit met mijn vak als ontwerper van de openbare ruimte – verbaasd over hoeveel eten de vogel tussen de steentjes vond. Onder meer grote larven, mieren en kevers pikte hij diep tussen de stenen vandaan met zijn lange snavel. Een pluim dus voor de gemeente Maastricht dat zij een hoogwaardig plein met granietsteentjes op een zachte en poreuze ondergrond hebben ingericht. Het komt duidelijk ten goede van de biodiversiteit!

Buitenkans

Ik ging meteen plat op de grond liggen om een foto te nemen. Dit was een buitenkansje om zo’n prachtvogel van dichtbij in de ogen te kijken en fotograferen. Ik bleef goed opletten en merkte dat hij korte pauzes nam tussen de excessieve maaltijden door. En dan deed hij iets bijzonders, of juist normaals, want dat zouden wij ook doen: strekken en uitwaaieren. Dat was het moment om bijzondere foto’s te maken. De op de grond liggende fotograaf maakte de hop ook nieuwsgierig. Ik moest enkele keren achteruit, omdat de vogel te dichtbij kwam voor een scherpe foto.

Hop / Ruwan Aluvihare Hop / Ruwan Aluvihare

Prooi in de lucht

Ik wist van hoppen dat zij grotere prooien eerst min of meer dood maken, dan in de lucht werpen om vervolgens in de bek te vangen en door te slikken. Ook op dat moment heb ik gewacht. Eenmaal lukte het mij om het vast te leggen – het gebeurt in milliseconden. De foto is met een sluitertijd van 1:3000ste van een seconde gemaakt.

Hop / Ruwan Aluvihare Hop / Ruwan Aluvihare

Al met al was ik hooguit 45 minuten aanwezige bij de shoppende hop voordat ik verder moest gaan, maar het was genoeg en gezellig!

Meer foto's van Ruwan...

Vele uren spendeert Ruwan Aluvihare jaarlijks in de Nederlandse natuur, vooral op Texel, genietend van de omgeving en… van vogels. Op deze website deelt hij zijn vogelfoto’s en -verhalen met ons.

Wie meer foto's van hem wil zien kan terecht op Waarneming.nl.

Vogelfotografie is een fantastische hobby. Steeds meer mensen genieten ervan. Dat moet niet ten koste gaan van de vogels. Daarom bevelen we van harte aan om deze online fotocursus 'Zo ga je verantwoord te werk in de natuur' te volgen.

Help met je mooiste vogelfoto

Help ons met mooi beeldmateriaal het enthousiasme voor vogels te vergroten. Wij maken een selectie en we zetten de mooiste foto's online. Uit deze foto's kiezen we elke maand de allermooiste.

Bekijk de galerij en doe mee

Podcasts van Vogelbescherming

Vogels kijken doe je ook met je oren! Vogelbescherming heeft een paar mooie podcastseries gemaakt. Luister bijvoorbeeld naar Uitgevogeld, Dwaalgasten of Van glas tot gras.

Naar de podcasts

Gerelateerde items