Navigatie overslaan
Watersnip / Gerard de Hoog, Natuurmonumenten Alle berichten
Watersnip / Gerard de Hoog, Natuurmonumenten Chris van der Heijden

Door Chris van der Heijden
Birdingplaces.eu

De missie van 1962:
de Ackerdijkse Plassen

Geplaatst op 1 augustus 2024

De Ackerdijkse Plassen vormen een vogelrijke oase gelegen tussen Rotterdam en Delft. In 1962 kocht Vogelbescherming Nederland de Ackerdijkse Plassen aan, met als doel dit bijzondere stukje natuur te behouden en te beschermen. In 2003 werd het gebied overgedragen aan Natuurmonumenten, en daarmee had Vogelbescherming geen eigen natuurgebieden meer. Met uitzicht op de skyline van Rotterdam loop je hier nog steeds langs weilanden vol weidevogels, plassen vol watervogels en rietvelden vol rietvogels. Missie 1962 geslaagd!

De Ackerdijkse Plassen ontstonden in de 18e eeuw door het afgraven van laagveen. De plassen en de omliggende weilanden en rietkragen trokken talloze vogels naar het gebied. Maar in de loop van de 20e eeuw rukte ook de Randstad op. In 1962 kocht de Vereniging tot Bescherming van Vogels de Ackerdijkse Plassen aan, met een oppervlakte van 30 hectare, met als doel deze groene oase tussen Delft en Rotterdam veilig te stellen als beschermd natuurgebied.

Ackerdijkse Plassen / Chris van der Heijden Ackerdijkse Plassen / Chris van der Heijden
Ackerdijkse Plassen / Chris van der Heijden Ackerdijkse Plassen / Chris van der Heijden

Zorg goed voor de vogels

Later werden ook omliggende weilanden gekocht en werd het beschermde gebied uitgebreid tot 138 hectare. In 2003 droeg Vogelbescherming de Ackerdijkse Plassen over aan Natuurmonumenten. Maurice Kruk, boswachter van Natuurmonumenten: “We kregen destijds van Vogelbescherming nadrukkelijk de opdracht om goed te zorgen voor de vogels in het gebied. Het beheer is er dus echt op gericht om de vogels te laten floreren. De weilanden worden laat gemaaid en hebben extensieve beweiding. Boomopslag wordt uit de rietvelden verwijderd. We hebben speciaal voor akkervogels een kruidenrijke akker aangelegd. In de bossen doen we bewust niets, zodat ze zich natuurlijk kunnen ontwikkelen. Mensen mogen het gebied zelf niet betreden, dat geeft de vogels rust en ruimte. Dat alles werpt zijn vruchten af, we hebben hier elk jaar wel 60 tot 90 soorten broedvogels.”

Feest van weidevogels en rietvogels

Dat blijkt als we rond het gebied lopen. De weidevogels vliegen ons om de oren. We zien grutto, tureluur, scholekster, kievit en kluut. En het barst ook van de rietvogels met blauwborst, rietgors, rietzanger, kleine karekiet, snor en bruine kiekendief. Dat je het gebied zelf niet mag betreden, blijkt geen probleem. Je kunt helemaal om het gebied heen lopen of fietsen en hebt prima zicht op de vogels. Bovendien zijn er een vogelkijkscherm, een vogelkijkhut en een uitkijktoren die je dicht bij de vogels brengen. Vlak voor onze neus lopen een kluut, oeverloper en grutto. Het vogelkijkscherm geeft een prachtig zicht op een kolonie aalscholvers in witgescheten bomen.

Wintertaling / Gerard de Hoog, Natuurmonumenten Wintertaling / Gerard de Hoog, Natuurmonumenten
Kleine karekiet / Gerard de Hoog, Natuurmonumenten Kleine karekiet / Gerard de Hoog, Natuurmonumenten

Van blauwborst tot roerdomp

Ook al zie je de skyline van Rotterdam en zijn de Ackerdijkse Plassen omsloten door de Randstad, het voelt toch als een oase van rust. Maurice Kruk: “Dat is wat dit gebied zo bijzonder maakt en waarom we het goed moeten beschermen. Midden in de Randstad vinden de vogels hier een toevluchtsoord. We hebben hier 7 broedparen grutto, 12 paar kievit, 15 paar tureluur, 8 paar blauwborst, 10 paar spotvogel en 22 paar bosrietzanger. Ook vogels als bruine kiekendief, ijsvogel, koekoek en snor broeden hier. Die zeer grote diversiteit aan soorten op een relatief kleine oppervlakte maakt dit gebied zo leuk. In elk jaargetijde is hier wel wat te zien. In de winter zie je kuifeenden, wintertalingen, slobeenden, pijlstaarten en duizenden smienten op de plassen. En heel veel grote zilverreigers. In het voorjaar en in de zomer zit het hier vol met weidevogels en rietvogels.”

Herfst

Ook tijdens de herfst is er van alles in het gebied te beleven. “Tijdens de najaarstrek kun je hier doortrekkende steltlopers zien zoals witgat, zwarte ruiter en groenpootruiter, maar ook vogels als grote gele kwikstaart, lepelaar, waterpieper of blauwe kiekendief. Wat ik ook leuk vind is dat we qua beheer ons best hebben gedaan om meer waterriet te krijgen ten bate van de roerdomp, en dat het is gelukt die prachtige vogel hier terug te krijgen. Vanaf 2019 hebben we elk jaar 1 tot 3 broedparen!”

Ontdek nog veel meer prachtige vogelgebieden in eigen land én heel Europa via Birdingplaces.eu.

Hoe er te komen

De Ackerdijkse Plassen liggen tussen Rotterdam en Delft in. Er is een kleine parkeerplaats voor bezoekers (Molenweg / Molenkade, 2651 AB Berkel en Rodenrijs). Vanaf station Delft is het ongeveer 6,5 km fietsen/lopen naar het gebied. De dichtstbijzijnde bushalte is Oude Leedeweg in Pijnacker.

Om de vogels genoeg rust te geven, mag je het gebied zelf niet betreden. Maar er loopt een wandel- en fietspad van 6,5 km rondom het hele gebied en vanaf dat pad kun je de polder mooi overzien. Bovendien zijn er de vogelkijkhut, de uitkijktoren en het vogelkijkscherm om de vogels goed te bekijken. Het westelijke deel van het gebied dat parallel loopt aan de snelweg, is het minst interessant en zou je ook kunnen overslaan. Goed om te weten: in de uitkijktoren en bij het vogelkijkscherm heb je 's ochtends tegenlicht.

Vogels kijken: spanning én ontspanning

Buiten zijn en genieten van je omgeving, de schoonheid van vogels en het bijzondere van hun gedrag gecombineerd met onverwachte natuurmomenten en de vraag of het lukt om een favoriete soort te ontdekken.

Lees meer

Meer verhalen .... in Vogels

Vogels is het tijdschrift voor onze leden, met prachtige fotoreportages en opmerkelijke verhalen. Een scala aan groot en klein nieuws, over vogels, kijk- en excursietips en nog veel meer. Word lid en ontvang
Vogels 5x per jaar.

Lees meer