Navigatie overslaan
grote burgemeester / Shutterstock Alle berichten
grote burgemeester / Shutterstock Ruud van Beusekom

Door Ruud van Beusekom
Vogelbescherming Nederland

Burgemeesters uit poolgebied doen Nederland aan

Geplaatst op 9 januari 2017

De laatste tijd doet een toenemend aantal burgemeesters ons land aan. Grote burgemeesters om precies te zijn, meeuwen uit het Arctische gebied. De storm in de Noordzee en in de Noorse zee vorige week lijkt er de oorzaak van dat er relatief veel grote burgemeesters worden gezien, vooral aan de kust.

Burgemeesters zijn er in twee soorten: de grote en de kleine burgemeester. Het zijn beide grote meeuwen, verwant aan de bekende zilvermeeuw. Het zijn “witte meeuwen” zoals vogelaars ze noemen, omdat ze witte of vrijwel witte vleugels hebben als ze volwassen zijn. Maar ook jonge vogels zijn erg bleek van kleur en hebben lichte vleugels. Het is het belangrijkste onderscheid met de algemene, grote meeuwen als zilvermeeuw en kleine mantelmeeuw.

Feestmaal op het strand

De grote burgemeester is een zeldzame vogel, die in het winterhalfjaar in zeer klein aantal wordt gezien. De aantallen verschillen wel van jaar op jaar. Maar sinds vorige week is er een duidelijke stijging van het aantal waarnemingen van grote burgemeesters. Het lijkt erop dat de storm in de Noorse Zee en de noordelijke Noordzee hier een rol in heeft gespeeld. Want vooral de dagen erna werden op de op veel stranden grote burgemeesters ontdekt, door kiene vogelaars die er speciaal op uit gingen om deze Arctische specialiteit te vinden.

Januari is traditioneel de beste maand voor burgemeesters, maar ook in februari is er nog volop gelegenheid om ze te zien.

Vermoedelijk heeft de noordwestelijke stroming de burgemeesters een lift gegeven uit het normale overwinteringsgebied, dat noordelijk van ons land ligt. Verder ligt er op de stranden veel voedsel in de vorm van door de storm losgeslagen schelpdieren (o.a. mosselen, zwaardscheden, grote otterschelpen), maar ook zeesterren. Grote aantallen meeuwen storten zich op dit feestmaal. En vooral hier moet je tussen zoeken om burgemeesters te vinden.

Januari beste maand

Langs de hele kust werden grote burgemeesters ontdekt. Op sommige plekken zelfs meerdere, zoals op Texel. Maar ook in het binnenland (Amsterdam) en bij Amersfoort werden ze gezien. Het betreft meestal jonge vogels; bij Castricum, Bloemendaal en op Terschelling werden volwassen grote burgemeesters gefotografeerd.

grote burgemeester / Eric Menkveld Grote burgemeester (rechts) en zilvermeeuw (links) / Eric Menkveld grote burgemeester / Eric Menkveld

We kunnen nu al spreken van een goede winter voor burgemeesters. Een topwinter zoals die van 2011-12 is het niet; toen werden – verspreid over het land – nog nooit zoveel grote en kleine burgemeesters gezien. Januari is traditioneel de beste maand voor burgemeesters, maar ook in februari is er nog volop gelegenheid om ze te zien.

Grote burgemeesters broeden rondom het hele noordpoolgebied. De dichtstbijzijnde broedgebieden liggen in IJsland. De kleine burgemeester daarentegen is een zogenaamde Nearctische soort, en broedt alleen op het Noord-Amerikaanse continent. Groenland is het dichtstbijzijnde broedgebied.

En vanwaar de naam grote burgemeester? Dat is omdat hij een grote meeuw is, groter dan de zilvermeeuw. En dan ben je vaak de baas over de andere meeuwen als er gevochten moet worden om voedsel…

Kijk op waarneming.nl waar overal grote burgemeesters gezien zijn.

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de beste artikelen van deze site via email. Tuintips, mooie vogels, nieuws over Vogelbescherming en vogels beschermen. 

 

Aanmelden

OPTIEK SPECIALIST

Koop uw verrekijker of telescoop bij Vogelbescherming! Ruime sortering, hoge kwaliteit in alle prijsklassen en 40 jaar expertise. Én bovendien steunt u het werk van Vogelbescherming.

naar de webshop