Navigatie overslaan
Lepelaar / Shutterstock Alle berichten

Belangrijke rustplek in Spanje voor ‘onze’ lepelaars in gevaar

Geplaatst op 17 oktober 2024

Meestal kunnen cultuur en natuur het uitstekend met elkaar vinden. Maar soms botsen de belangen van beide sectoren, zoals bij de geplande bouw van een nieuw Guggenheim-museum in het Spaanse Baskenland. Dat treft ook lepelaars die in Nederland broeden. Onze Spaanse collega-vogelbeschermers zijn in actie gekomen en roepen iedereen op hun petitie te ondertekenen.

Cultuur en natuur

Het Kröller-Müller Museum op de Hoge Veluwe, het standbeeld van de Hurkende Man bij de Houtribsluizen in Lelystad of spectaculaire hangbruggen in de bergen, het zijn allemaal voorbeelden van prachtige combinaties van natuur en cultuur die elkaar aanvullen en niet in de weg zitten. Daarom is het ook jammer dat verschillende overheden in Spanje hebben besloten de uitbreiding van het Guggenheim Museum Bilbao midden in een beschermd natuurreservaat te laten plaatsvinden.

De ongetwijfeld in het oog springende uitbreiding van het wereldberoemde museum moet op twee locaties precies in het hart van de riviermonding verrijzen, met alle gevolgen voor het bijzondere natuurgebied van dien. En voor de vogels, waaronder de lepelaars, roerdompen en bruine kiekendieven die in Nederland broeden. Zij rusten hier uit op doortrek naar Afrika, of blijven er overwinteren. Ook ‘onze’ vogels worden dus getroffen door deze slechte plannen.

Roerdomp / Marcel Telman, Vogelfotogalerij Roerdomp / Marcel Telman, Vogelfotogalerij

Biosfeerreservaat Urdaibai

Dat de Spaanse regering juist op deze locatie haar oog heeft laten vallen, is niet verwonderlijk. Urdaibai ligt schitterend in de monding van de rivier de Oka aan de Golf van Biscaje, met oude steeneikbossen op de steile oevers, prachtige stranden en een moerasgebied met flinke getijdenverschillen. Dankzij het natuurschoon en de vele vogels en andere dieren die het gebied graag bezoeken, is Urdaibai in 1984 door UNESCO aangewezen als beschermd biosfeerreservaat.

Zo’n gebied representeert een ecosysteem waarin de biodiversiteit en de genetische waarden beschermd worden. Met deze aanwijzing leken de overheden ook in hun nopjes, getuige het lokale natuurmuseum en bezoekerscentrum met telescopen waarmee je het leven in het moerasgebied beter kunt volgen. Misschien heeft de vreemde keuze te maken met het nabijgelegen plaatsje Guernica, onderwerp van een van de beroemdste schilderijen van Picasso?

Onbegrijpelijke besluitvorming

Wat de doorslag voor deze nieuwe museumlocatie ook heeft gegeven, de toekomst van het Urdaibai-biosfeerreservaat is serieus in gevaar. Dankzij de schoonheid van het gebied wordt de toeristische capaciteit van het reservaat nu al overschreden. De bouw van het museum op twee verschillende plaatsen in de riviermonding zal het aanzien van en de rust in het gebied ingrijpend veranderen. Daar komt nog de onvermijdelijke uitbreiding van de infrastructuur bij. En ondanks het feit dat de Spaanse regelgeving dergelijke projecten in natuurreservaten niet toestaat, zijn zowel de regionale overheid als de Baskische en de Spaanse regering voornemens de bouw van het nieuwe museum hoe dan ook door te zetten.

Urdaibai Biosphere Reserve / Shutterstock Urdaibai Biosphere Reserve / Shutterstock

Tijd voor actie

Het prestigeproject in Urdaibai druist tegen alle regels in, ook tegen die van het Europese Natura 2000-netwerk en de internationale RAMSAR-conventie. Alleen al op basis hiervan zouden andere landen hun bezwaren tegen de Spaanse plannen moeten uiten. Lepelaars, visarenden en dodaarzen kunnen hun stem niet laten horen, maar wij kunnen dat wel.

Onze Spaanse BirdLife Partner SEO roept daarom onze hulp in en verzoekt natuurbeschermingsorganisaties wereldwijd hun supporters te vragen de petitie te ondertekenen. Daar doet Vogelbescherming uiteraard graag aan mee: onderteken dus de petitie om te eisen dat de Solomon R. Guggenheim Foundation afziet van de vernietiging van het Urdaibai-biosfeerreservaat.

Alle verzamelde handtekeningen zullen worden aangeboden aan het hoofdkantoor van deze stichting in New York. Teken dus, onze lepelaars en zoveel andere prachtige vogels verdienen het!

Partner van BirdLife International

Wereldwijd wordt de natuur in hoog tempo vernietigd. Om dat te stoppen zijn er in alle landen sterke natuurorganisaties nodig. Vogelbescherming draagt daaraan bij als Partner van BirdLife International en ondersteunt een aantal partners bij hun ontwikkeling.

Bekijk de video over BirdLife International

Steun trekvogels

Langs de trekroute en in overwinteringsgebieden neemt de druk op het landschap toe. Waar vinden trekvogels nog ruimte? Wat zou het mooi zijn als zij overal kunnen rekenen op voldoende voedsel, veiligheid en rustplekken. Help je mee aan grenzeloze bescherming?

Ja, ik help de trekvogels