Navigatie overslaan
Grutto met jongen / Jelle de Jong Alle berichten

Veel te weinig jonge grutto’s in 2024

Geplaatst op 26 november 2024

In het broedseizoen van 2024 kwamen heel weinig jonge grutto’s groot: naar schatting slechts vierduizend. Het was waarschijnlijk het slechtste broedseizoen sinds 2012. In de zomer zagen vogeltellers opvallend weinig jonge grutto’s op verzamelplaatsen.

Sinds 2012 doen de Rijksuniversiteit Groningen en Sovon Vogelonderzoek Nederland, geholpen door tientallen vrijwilligers onder leiding van gruttokenner Gerrit Gerritsen, onderzoek naar het broedsucces van de in Nederland broedende grutto’s. Hiervoor worden na het broedseizoen grutto’s geteld en uitgesplitst naar jong en volwassen; ook wordt het aantal geringde grutto’s geteld. Omdat bekend is hoeveel jonge grutto’s in het voorjaar worden voorzien van kleurringen voor onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen, kan met tellingen van juveniele vogels mét en zonder ringen een schatting gemaakt worden van het uitvliegsucces. Dit resulteert in een jaarlijkse schatting van het aantal jonge grutto’s dat ‘vliegvlug’ is geworden.

Grutto met jongen / Jelle de Jong Grutto met jongen / Jelle de Jong

2024: nat en koud, meer predatie

Het aantal van ongeveer 4000 grootgebrachte jonge grutto’s is laag en duidelijk onder het gemiddelde. Dit is teleurstellend, omdat de jaren 2021 t/m 2023 wat beter waren en de jongenproductie vorig jaar mogelijk voldoende was om de huidige populatie in stand te houden. Naar schatting broeden er nog 26.000 – 27.000 broedparen van de grutto in Nederland. Om de populatie op dat peil te houden, zouden er drie keer zoveel jongen groot moeten worden als nu is gebeurd.

Geen broedseizoen is hetzelfde bij weidevogels, zo blijkt maar weer. Zo was het voorjaar van 2024 bijzonder nat en koud. Regen zorgt voor onderkoeling van kuikens en voor minder beschikbare insecten, waardoor kuikens eerder sterven. Gruttokuikens leven in de eerste weken na het uitkomen immers vooral van insecten, en die moeten ruim voorradig zijn.

Predatie en intensieve landbouw

Ook waren er weinig veldmuizen in veel gebieden, waardoor er dit jaar meer predatie was op eieren en jonge weidevogels door muizeneters zoals marterachtigen en roofvogels. Het is overigens een bekend verschijnsel dat predatiedruk op steltlopers als de grutto schommelt van jaar op jaar. Volgend jaar zou wel eens een goed muizenjaar kunnen zijn en dan zal de predatiedruk op weidevogels ook lager zijn.

Afgezien van deze jaareffecten eist ook het intensieve agrarische gebruik van grote delen van het grasland voortdurend zijn tol. De overlevingskansen voor jonge grutto’s zijn in bijna alle jaren en in veel gebieden te laag. Natte graslanden met bloemen en kruiden waar kuikens makkelijk veel voedsel vinden, zijn schaars en liggen versnipperd in het landschap. Ook vallen er nog steeds veel slachtoffers bij het maaien. Of kort daarna, omdat kuikens geen voedsel en dekking meer kunnen vinden en daardoor veel kwetsbaarder worden voor predatie.

Grutto jong / Jelle de Jong Grutto jong / Jelle de Jong

Inbreukprocedure

De lage reproductie van grutto’s is tekenend voor de zorgelijke toestand van de populatie grutto’s en andere weidevogels. Het heeft er toe geleid dat de Europese Commissie een zogenoemde ‘inbreukprocedure’ is begonnen, omdat Nederland zich niet houdt aan de verplichtingen van de Vogelrichtlijn. Die vereisen dat ons land de nodige maatregelen treft om de achteruitgang te stoppen en populaties van de grutto en andere weidevogels te herstellen tot een gezond niveau. Dat betekent onder meer dat de broedgebieden goed beschermd moeten worden en dat een deel daarvan als Natura 2000-gebied wordt aangewezen.

Aanvalsplan Grutto en degelijk ANLb

Een groot deel van de populaties weidevogels leeft in boerenland. Boeren kunnen daarom een belangrijke bijdrage leveren aan het creëren van goed leefgebied. Gelukkig zijn er tal van boeren die aan weidevogelbeheer doen of deze ambitie hebben, maar het schort voor hen nog altijd aan een goed verdienmodel. Het Aanvalsplan Grutto biedt daarvoor de handvatten. Daarnaast moet het Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb) marktconform en doelgericht zijn, maar bovendien ook langjarig inzetbaar zijn. Dit geeft boeren op lange termijn zekerheid.

Bron: Schekkerman H., Gerritsen G.J. & Hooijmeijer J. 2024. Jonge Grutto’s in Nederland in 2024: een aantalsschatting op basis van kleurringdichtheden. Sovon-rapport 2024/76. Sovon Vogelonderzoek Nederland, Nijmegen. Download het hier.

Geschatte aantallen gruttokuikens die vliegvlug zijn geworden in Friesland e.o. en overig Nederland in 2012-2024. De blauwe verticale lijnen geven het 90%-betrouwbaarheidsinterval van de landelijke totaalschatting. De oranje lijn geeft bij benadering aan hoeveel vliegvlugge jongen geproduceerd moeten worden om de populatie stabiel te houden (die lijn daalt omdat de broedpopulatie afneemt).

BinnensteBuiten special: Nederland, Waterland, Vogelland – winter

De grutto’s broeden bij ons in Nederland. Maar overwinteren doen ze meestal in West-Afrika, waarbij ze tussenstops maken in Portugal of Spanje, zowel op de heen- als op de terugreis. Vanaf februari druppelen ze weer ons land binnen. Voordat ze naar hun broedplekken in vooral Friesland trekken, komen ze eerst op krachten op een aantal vaste plekken. Een van die locaties waar ze dat doen, vlak bij de snelweg onder de rook van Amsterdam, is het ‘Landje van Geijssel’. Arjan Dwarshuis neemt er een kijkje in de wintereditie van Nederland, Waterland, Vogelland.

BinnensteBuiten special winter: Nederland, Waterland, Vogelland is te zien op 11 december 2024 om 19.05 bij KRO-NCRV op NPO2 en daarna via NPO Start.

Video in nieuw venster openen

Onze boerenlandvogels

Waar hoor je nog het heldere 'grutto, grutto’? De vogels van het boerenland hebben onze hulp nodig, vóór de allerlaatste vogel of bloem verdwenen is. Onze inzet: meer natuurrijk boerenland.

Hoe kun je helpen?

Podcasts van Vogelbescherming

Vogels kijken doe je ook met je oren! Vogelbescherming heeft een paar mooie podcastseries gemaakt. Luister bijvoorbeeld naar Uitgevogeld, Dwaalgasten of Van glas tot gras.

Naar de podcasts