Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Bruidsschat Foto André Eijkenaar

Door Mary Mombarg
Kerkuilenwerkgroep Nederland

Huwelijk tussen Kerkuilen gesloten!

Mary Mombarg, Kerkuilenwerkgroep Nederland | vrijdag 10 maart 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1112x

De beelden lijken mij overtuigend, de kerkuilen hebben elkaar het 'ja-woord' gegeven. Het vrouwtje is al behoorlijk lang in de nestkast en laat regelmatig de bedelroep(blazen) horen en er wordt gepaard.

Eerste ei

Wat kunnen we verwachten voor het eerste ei? In theorie duurt dat gemiddeld minstens zes weken. Maar we waren niet bij de huwelijksnacht, dus wanneer het eerste ei gelegd gaat worden, staat nog in de sterren geschreven.

Eenmaal per uur....

Wat we de komende tijd gaan zien, als alles doorgaat zoals het nu gaat, is dat de kerkuilen geleidelijk vaker gaan paren. Dat is nodig voor de bevruchting van de eieren en het versterkt de (paar)band tussen man en vrouw.

Ongeveer tien dagen voor het eerste ei wordt gelegd, paren de uilen 's nachts gemiddeld eenmaal per uur. Meestal nadat mevrouw een lekker hapje, lees: een muis, van haar man heeft ontvangen. Hij moet moeite doen om zijn vrouw te behagen met voldoende muizen anders legt ze geen eieren.

Actieve kijkers clubhuis kerkuil

Een aantal actieve kijkers uit het Beleef de Lente clubhuis zijn spontaan gestart met het invullen van de gedragingen en de bijzonderheden die ze waarnemen in een google spreadsheet. Hier worden ook de paringen bijgehouden. Ik ben benieuwd of het aantal paringen toe gaat nemen de komende weken en we dus uit kunnen kijken naar de komst van het eerste kerkuilenei!


Kerkuilenwerkgroep Nederland

De stichting Kerkuilenwerkgroep heeft tot doel het ‘beschermen van de kerkuil’ door ‘het geven van voorlichting en educatie, door het plaatsen van nestkasten en het verzamelen en registreren van gegevens’. De stichting is een overkoepelende landelijke organisatie met ongeveer 1.000 vrijwilligers, die werkzaam zijn in 16 regio’s die landelijk ruim 10.000 kerkuilnestkasten beheren en controleren. Dankzij de inspanningen van deze vrijwilligers en de medewerking van boeren en burgers is de broedpopulatie van kerkuilen toegenomen van ongeveer 100 broedparen eind jaren ’70 tot 3.000 nu. Meer weten? Bezoek de website van Kerkuilenwerkgroep Nederland


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs