Geplaatst op 22 juli 2024
Nederland heeft op land én op zee Natura-2000-gebieden. Deze zijn aangewezen vanwege hun bijzondere natuurwaarden. Door Europese wetgeving is het verplicht deze gebieden goed te beschermen en er beheerplannen voor te maken en uit te voeren. Die plannen bevatten maatregelen om er bijvoorbeeld voor te zorgen dat er voldoende voedsel en rust is voor vogels. Er staat ook in voor welke activiteiten vergunningen nodig zijn, zoals de meeste beroepsmatige visserij. En welke daar – onder voorwaarden – van kunnen worden vrijgesteld omdat aannemelijk is dat ze geen nadelige invloed hebben. Sommige vormen van recreatie kunnen hier ook onder vallen.
De rijksoverheid verlengde in 2022 de beheerplannen voor de Deltawateren (waaronder Westerschelde, Oosterschelde), de Waddenzee en de Noordzeekustzone. Dat mag slechts éénmalig, met zes jaar. Daarvoor moet het Rijk wel eerst beoordelen of de plannen nog juridisch houdbaar waren. Zo moet worden beoordeeld of activiteiten die nu nog vrijgesteld zijn van vergunningplicht dat wel kunnen blijven.
Onder andere uit een WOO-verzoek (Wet Open Overheid) dat Vogelbescherming in 2022 indiende, bleek dat de beoordeling van deze vrijstellingen ernstig tekortschoot. Eind 2022 diende Vogelbescherming mede daarom een bezwaarschrift in. Tijdens een hoorzitting begin zomer 2023 ondervroeg een onafhankelijke adviescommissie Rijkswaterstaat over de gevolgde procedure en de gebrekkige onderbouwing van de verlenging. Het oordeel was vernietigend, zo blijkt in het advies. De adviescommissie onderschreef het bezwaar van Vogelbescherming volledig en concludeerde dat voor alle van vergunning vrijgestelde activiteiten nieuwe onderbouwingen moesten komen.
In de Beslissing op Bezwaar (BOB) nam de minister van Infrastructuur & Waterstaat het advies van de commissie helaas maar ten dele over. De minister onderkent dat voor bepaalde activiteiten, zoals de beroepsmatige staandwantvisserij (waarbij kilometerslange kieuwnetten worden uitgezet), opnieuw onderzocht moest worden of ze wel vrijgesteld konden worden van vergunningplicht. Bij deze vorm van visserij sterven veel duikende watervogels.
Voor een deel van de recreatieve activiteiten, zoals schelpdierrapen in de Zuidwestelijke Delta, is de minister op juridische gronden van mening dat deze sowieso niet vergunningplichtig zijn. Onbegrijpelijk, vindt Vogelbescherming, want dit veroorzaakt veel verstoring van vogels. De beslissing van de minister gaat op dit punt regelrecht in tegen het advies van de commissie. Die oordeelde dat ook deze activiteiten wél vergunningplichtig zijn en dus een nieuwe beoordeling nodig is.
Op basis van nieuwe beoordelingen waarnaar in de BOB wordt verwezen, concludeert de minister dat voor recreatieve motorboten die sneller gaan dan 20km/h voor de Westerschelde de vrijstelling vervalt en dus een vergunning nodig is. Voor alle andere activiteiten die vrijgesteld waren, concludeert de minister dat deze gehandhaafd kunnen blijven. Dit staat in schril contrast met het feit dat de aantallen van bepaalde vogelsoorten, waaronder die van kanoet, rosse grutto en zwarte ruiter, de afgelopen jaren juist achteruit zijn gegaan.
Na zorgvuldige overweging heeft Vogelbescherming beroep ingesteld bij de rechtbank Midden-Nederland tegen de beslissingen op bezwaar. Wij zijn van mening dat een deel van onze bezwaren ten onrechte niet-ontvankelijk is verklaard. Daarnaast kunnen wij ons ook niet vinden in de onderbouwing/nadere motivering van de vrijstellingen van de vergunningplicht die in de beheerplannen zijn opgenomen en zonder wijzigingen zijn verlengd.
De recreatiedruk is in de Deltawateren de afgelopen jaren enorm toegenomen. Veel mensen weten de Deltawateren te vinden voor het wandelen en fietsen op de dijken of op het wad, voor het uitoefenen van watersporten en voor het recreatief schelpdierrapen en zeeaasspitten. Precies op de plekken waar kustvogels rusten, voedsel zoeken en broeden en die voor vogels van levensbelang zijn. De strandplevier en bontbekplevier zijn soorten die graag broeden op de dijken en op strandjes langs de dijken. Doordat er veel gerecreëerd wordt op de dijken en strandjes, lukt het deze vogels niet om hun eieren uit te broeden of hun jongen groot te brengen. Dit blijkt ook uit de door Rijkswaterstaat uitgevoerde ecologische evaluaties van het beheerplan. Ook het recreatief schelpdierrapen heeft een verstorend effect op veel wadvogels, zoals kanoet en scholekster. Uit onderzoek blijkt dat het schelpdierrapen, maar ook het zeeaas spitten, door hun verstorende werking en door het onttrekken van voedsel van grote invloed is op de vogels. Dit onderzoek is in het verlengingsbesluit helaas niet gebruikt door Rijkswaterstaat.
Natuur van wereldklasse, zoals het Waddengebied, moet hoe dan ook beschermd worden. Waarom? Omdat wateren met een rijke visstand een bron van voeding zijn voor vogels én mensen. En omdat vogels en natuur bijdragen aan ons welzijn.
Help je mee?
Lees nieuws en de mooiste artikelen op onze site. En ontvang maandelijks een selectie van de beste artikelen in je mail.