Navigatie overslaan
Groenpootruiter / Jelle de Jong Alle berichten
Groenpootruiter / Jelle de Jong Gert Ottens

Door Gert Ottens
Medewerker Vogelbescherming

Vogels herkennen: Groenpootruiter vs. poelruiter

Geplaatst op 12 juli 2024

De najaarstrek van de meeste vogels beleeft zijn hoogtepunt in september en oktober. Maar ook in de zomermaanden is de trek al volop aan de gang. Vooral steltlopers uit noordelijker streken zijn hier nu al te zien. Het Waddengebied en de zuidwestelijke Delta zijn belangrijke gebieden, maar ook in het binnenland kunnen in waterrijke gebieden veel steltlopers worden waargenomen. En daar kun je groenpootruiter en poelruiter nu al samen aantreffen. Hoe kun je deze twee soorten, die wel wat op elkaar lijken, van elkaar onderscheiden?

Groenpootruiter is verreweg de meest algemene van beiden. In de periode juli-oktober maken duizenden vogels een tussenstop in Nederland, met name in de Waddenzee maar dus ook elders. In diezelfde periode zijn enkele tientallen poelruiters aanwezig in zoete wateren, vaak in plasjes met slikranden waar ze zoeken naar insecten. Tijdens de voorjaarstrek zijn de aantallen van beide soorten (nog) wat bescheidener.

Algemene indrukken

Om te beginnen is het een goed idee om uzelf bekend te maken met de algemenere soort. In dit geval dus de groenpootruiter en andere ruiters (zoals zwarte ruiter en tureluur). Met enige oefening zal dan opvallen dat groenpootruiters vrij grote steltlopers zijn – groter dan de tureluur - met (hoe kan het ook anders) lange, groene poten en een stevige snavel (met grijze basis) die vaak opgewipt is. Van afstand ogen ze wit van onderen en grijs van boven. Dat laatste geldt ook wel voor de poelruiter. Maar die is duidelijk kleiner en sierlijker dan groenpootruiter (en tureluur), met langere poten. De zwarte snavel is echter zeer dun en recht, een belangrijk kenmerk.

Zoek de verschillen

’s Zomers zijn van beide soorten zowel de jongen van dit jaar te zien als ook (hun) ouders. Die leeftijdsgroepen verschillen onderling van elkaar. En het biedt ook kansen om groenpoot- en poelruiter te onderscheiden. De jonge vogels hebben namelijk een kakelvers kleed, met duidelijke lichte randen aan de bruinachtige dekveren. Poelruiters in dit kleed hebben vaak een opvallender wenkbrauwstreep en donker ‘petje’. En natuurlijk gelden ook hier de eerdergenoemde structurele kenmerken.

Volwassen vogels ruien momenteel al naar hun winterkleed, maar de gevlekte/gestreepte borst en flanken van het zomerkleed zijn vaak nog aanwezig. En bovendien zijn de dekveren een combinatie van de contrastrijke (bruinachtige) zomerveren en het grijze winterkleed. Let bij onderstaande foto’s op snavelvorm en algehele voorkomen van de twee soorten:

Andere steltlopers en waar dan

Zoals gezegd, de zomermaanden zijn een uitstekende tijd om naar steltlopers te kijken. Zeker omdat ons land is gezegend met prachtige gebieden waar internationaal belangrijke aantallen noordelijke broedvogels komen opvetten voor hun reis verder, of hier de winter komen doorbrengen. Naast de ruiters gaat het daarbij ook om enorme groepen strandlopers en plevieren en wulpen.  

Vogels herkennen

In de webshop van Vogelbescherming vind je alles voor en over vogels. Zoals een vogelgids om ze te herkennen. Bezoek onze winkel in Zeist of onze webshop voor een grote variatie aan de beste vogelgidsen.

Boeken in onze webshop

MijnVogelvinder.nl

Met MijnVogelvinder.nl in de hand herken je vogels door het hele land! Ontdek welke soorten je tijdens het wandelen of fietsen kunt tegenkomen en waar je op moet letten om ze daadwerkelijk te zien.

Meer over MijnVogelvinder