Navigatie overslaan
Koekoek / Kris Hermans Alle berichten

Kris Hermans maakte foto van de maand

Geplaatst op 13 juni 2018

In de schapenweide achter zijn huis fotografeerde Kris Hermans de koekoek. Die is daar al minstens zo’n veertig jaar aanwezig.

Een koekoek achter je huis!

“Ja, ik kon ‘m fotograferen vanuit een schuiltentje bij mijn eigen huis. Ik heb een natuurvriendelijke en vooral vogelvriendelijke tuin met streekeigen hagen, zoals de sleedoorn, meidoorn, kardinaalsmuts, lijsterbes, zomereik, hazelaar (om eekhoorns te lokken). Het voorste gedeelte is beplant met streekgebonden fruitbomen. Omdat mijn tuin halfopen is en veel paaltjes heeft aan de rand voor de schapenweide, is het voor de koekoek de perfecte habitat om vrouwtjes te lokken. Een enorm pluspunt is dat ik vanaf mijn eettafel mooi kan overzien welke plaatsen ze ‘t meest gebruiken als roepplaats. Maar ik heb alsnog een tijd lang iedere dag in dat tentje gezeten, ook wel omdat ik wist dat het een race tegen de klok zou zijn. Met succes dus.”

Ik hou van lange projecten waarbij ik me helemaal kan verdiepen in één soort.

Is de koekoek ook uw favoriete vogel?

“Nee, dat is zonder twijfel de steenuil.”

Hoe is uw liefde voor vogels ontstaan?

“Die is er eigenlijk altijd geweest. Als kind al bracht ik mijn vrije tijd door in de beemden achter ons huis en daarna ging ik biologie studeren in Antwerpen. Ik ben ook echt wel fanatiek. Ik hou van lange projecten waarbij ik me helemaal in kan verdiepen in één soort. Het kan dan bijna een verslaving worden. Ik reis ook veel om vogels te fotograferen, naar bijvoorbeeld de Farne Islands in Engeland, de puzsta in Hongarije en Extremadura in Spanje."

Kris Hermans Kris Hermans

Wat is uw meest bijzondere ervaring?

“Dat was in Spanje. Op een dag was ik voor het opkomen van de zon in een schuiltentje aan de rand van een plas gaan zitten. Ineens landden er drie lepelaars op zo’n vijftig meter voor mij. Helaas waren ze te ver om mooi te fotograferen. Maar plotseling rende er een Spaanse herdershond op de lepelaars af, waardoor er twee wegvlogen, maar eentje op anderhalve meter van mijn tent landde. Ik hield mijn adem in en fotografeerde hem toen hij net goed zat. Wat een adrenaline ging er toen door mijn lijf!”

Tot slot nog een goede fototip?

“Ik heb er wel een paar! Bestudeer eerst het licht en de achtergrond; anders krijg je foto’s zoals er al duizenden eerder gemaakt zijn. En investeer in een lichtsterke lens, want die geeft veel mooiere beelden. Werk daarnaast vanuit een verdoken opstelling om de vogels niet te storen. Je kunt vogels erg snel laten wennen aan een schuiltent, in elk geval sneller dan je kunt sparen voor een 500 of 600mm lens... En tot slot een tip die ik geleerd heb vanuit mijn beroep als studiofotograaf: maak moodboards op pinterest.  Zo weet je wat je wil en heb je altijd inspiratie."