Door
Hans Peeters
Natuurjournalist
Geplaatst op 24 april 2018
Precies een jaar lang sturen Aaldrik Pot en Barbara de Beaufort elkaar brieven met hun belevenissen, hun overpeinzingen en diepere gedachten over natuur. Geen zweverig boek, maar een dagboekbundel vol met verstopte natuurweetjes en -verrassingen. "Een natuurliefhebber hoeft nooit ver te reizen om iets te kunnen waarnemen. Ook rondom het eigen huis kun je jezelf al verwonderen over alles wat vliegt, loopt en groeit."
"Er gebeurt nu natuurlijk elke dag wel iets bijzonders. Het is de tijd van de terugkomers onder de vogels, van de eerste bloeiers onder de planten. Bij Gees zwommen vier zomertaling-mannen, wat mij betreft de mooiste eendensoort van Nederland. En even later zag ik mijn eerste boerenzwaluwen. Ik had al van diverse kanten gehoord dat ook deze Afrikagangers weer terug zijn. Het is eigenlijk bijna niet voor te stellen waarom ze elk jaar twee keer die duizenden kilometers afleggen naar bijvoorbeeld Congo en Angola (en weer terug)."
Aaldrik Pot
Aaldrik Pot (1973) is boswachter bij Staatsbosbeheer en houdt sinds zijn vijftiende natuurdagboeken bij. Hij woont op het zand in Norg en blijkt behalve een scherp waarnemer ook een begenadigd schrijver te zijn. Barbara de Beaufort (1958) is pastoraal werker in Groningen en zij leeft, schrijft en ademt natuur. Door hun wederzijdse correspondentie dwingen ze elkaar om nog beter rond te kijken en dit op vaak prachtige wijze te verwoorden. Een enthousiast dagboek in briefvorm is het resultaat.
Barbara: "Vanmorgen overal telescoopkopjes van wilde eenden boven het groeiende graan uit. Verder, op die ene kilometer naar de krantenbus: bruine kiekendief, kwikstaart, tapuit, blauwborst, graspieper en een troepje van iets lijsterachtigs dat ik zo gauw niet kon benoemen. Verrekijken op de fiets is heel lastig. Hoe moet dit boek gaan heten? Daar zijn we nu mee bezig. Er is al een aantal mogelijke titels gepasseerd: ‘Brieven van zand en klei’, ‘Berichten van buiten’ en variaties daarop. Nu zoeken we het in een andere richting en bedacht jij: ‘De onsterfelijke nachtegalen’. Maar er komen tot nu toe niet bijzonder veel nachtegaalwaarnemingen voor in onze brieven. Wat zou de betekenis van zo’n titel dan kunnen zijn?"
De onsterfelijke nachtegalen door Aaldrik Pot en Barbara de Beaufort, Uitgeverij kleine Uil te Groningen; 224 pagina’s (zonder foto’s); prijs € 18,50; verkrijgbaar in de winkel van Vogelbescherming.