Door
Tom Brekelmans
Stadsvogeladviseur
Geplaatst op 19 juli 2017
De wereld kent veel uitgestrekte grasvlaktes met land- of streekeigen namen, in dit geval de naam van grazige weiden van Noord-Amerika. Deze benaming is niet helemaal vreemd gekozen want de ‘grassen&bloemen’-combinatie bevat veel vaste planten die hun oorsprong vinden op datzelfde continent.
Veel insecten voelen zich erdoor aangetrokken. Vlinders snoepen de nectar en leggen er hun eitjes die rupsjes worden. Bladluis en huisslak komen er in voor. Allemaal proteïnerijk vogelvoer voor bijvoorbeeld fitis, tjiftjaf, zwartkop, maar ook voor huismus en zanglijster.
De border bevat planten uit veel werelddelen, want fusion zoals we kennen in de keuken, kent al eeuwen lang een tuinvariant. Een doorsnee tuin bevat een samenstelling van planten die van oorsprong uit alle hoeken van de wereld zijn geïmporteerd en gecultiveerd. Dezelfde klimaatzone is dat wat ze gemeenschappelijk hebben. Vogelbescherming is voorstander om inheemse planten toe te passen. Maar bij het ontwerpen van tuinen worden houdbaarheid, bestendigheid en de verkrijgbaarheid van planten meegewogen. Soorten uit de Hollandse weide worden dan soms minder geschikt gevonden door ontwerpers en consumenten.
Afhankelijk van de ruimte of het beoogde resultaat wordt een uitgezochte bloemcombinatie lukraak gemixt gepoot, of groepsgewijs ingedeeld gepoot, op een zonnige locatie en dat in combinatie met zogeheten polvormende grassoorten.
De planten inclusief bloemen worden gemiddeld 60-80cm hoog met enkele uitschieters naar boven. Zie hieronder een suggestie van planten die in aanmerking komen voor dit veldboeket in overwegend blauw – paars – lila – rozerood.
In deze bloemencoctail worden de variaties grassen beperkt gehouden tot een of twee soorten: Calamagrostis acutiflora ‘Karl Foerster’ en/of Deschapsia cespitosa. Bij de eerste worden de zaadhalmen meer dan een meter hoog en ze zijn stormvast. De laatste vormt in groepen geplant een wolk van hele fijne zaadhalmen, alsof er een goudkleurige mist tussen de bloemen hangt.
In de herfst zijn zaden gevormd waar ook vogels weer interresse voor hebben. De putter duikt op de zaden van samengesteld bloemigen. Het complete boeket mag tot het voorjaar intact blijven en vormt een verstilde winterdecoratie in zwartbruine en blonde tinten.
Tuinarchitect Tom Brekelmans is een gepassioneerd vogelaar met meer dan 30 jaar ervaring met tuininrichting en andere buitenruimten. Zijn ontwerpen als tuinarchitect zijn meervoudig bekroond, onder meer met de Welstand Architectuurprijs. Jarenland schreef hij tuincolumns voor veel regionale dagbladen. Voor Vogelbescherming is hij vrijwillig Stadsvogeladviseur. Meer informatie via www.burobrekelmans.nl.
De Tuinvogelconsulenten van Vogelbescherming adviseren tegen een klein bedrag (leden krijgen korting) hoe uw tuin vogelvriendelijk kan worden ingericht. Zelfs op het kleinste lapje is er nog van alles mogelijk.
Maak van uw tuin een vogelparadijs. Dit magazine staat boordevol mooie foto’s over vogels kijken en met veel praktische tips over vogels voeren, nestkastjes en vogelvriendelijke tuinen.