Geplaatst op 4 maart 2015
Wereldwijd worden er elk jaar 300.000 zeevogels gedood doordat ze met hun snavel aan vishaken blijven hangen en verdrinken of in netten en sleepkabels verstrikt raken. Vooral albatrossen zijn kwetsbaar, met elk jaar zo’n 100.000 dode vogels. En dat terwijl de albatros al de meest bedreigde familie van zeevogels is. 15 van de 22 soorten worden met uitsterven bedreigd.
Daarom ging BirdLife eerder al met steun van Vogelbescherming en Adessium Foundation aan de slag in Namibië. Alleen al voor de kust van Namibië worden namelijk jaarlijks meer dan 30.000 zeevogels het slachtoffer van trawlvisserij. Nergens ter wereld was het aantal vogelslachtoffers van de visserij zo hoog. Om de misstanden in de visserij aan te kaarten, aan te pakken en mee te werken aan een oplossing was echter een lange adem nodig. En veel geld. Vandaar dat de financiële steun van Vogelbescherming onontbeerlijk was.
De Albatross Task Force was uiteindelijk succesvol omdat ze liet zien dat het niet alleen anders kon, maar dat dat ook relatief eenvoudig en goedkoop kon met zogenaamde vogelverschikkerlijnen. Die lijnen zijn uitgerust met streamers en klapperen hard in de wind. Dit verjaagt de vogels en is zeer effectief. Daarnaast gaat er gewerkt worden met haken die sneller zinken en zo direct buiten het bereik van de meeste zeevogels blijven. Deze twee maartregelen verminderen de bijvangst van vogels maar liefst met 95% en de trawlers worden er de komende jaren verplicht mee uitgerust.
Een prachtig succes dat maar weer eens laat zien hoe effectief de internationale samenwerking binnen BirdLife International is. En we gaan door. De Albatros Task Force is onderdeel van het BirdLife International Marine programma en werkt wereldwijd aan het terugdringen van de sterfte bij zeevogels. Na het succes in Namibië zullen vele andere landen hopelijk snel volgen en gaan albatrossen en andere zeevogels weer een betere toekomst tegemoet.