Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Zorgenkindje *UPDATE*

Sharon Lexmond | zaterdag 13 april 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1216x

Zoals het zéér uitgebreide blog van Bart al beschrijft: het pootje van ons Kuuk ziet er niet best uit en lijkt nog niet erg vooruit te gaan....

Hoe staat ons kuuk ervoor?

We draaien niet om de hete brij heen. Het ziet er niet zo goed uit. We zitten nu op dag 31, wat normaal betekent dat het kuiken ongeveer moet uitvliegen. We zouden hem op z'n minst al een aantal keren aan het gat moeten hebben zien hangen om te zien hoe de grote boze buitenwereld eruit ziet. Het oefenen van zijn prooisprong doet hij al flink maar wordt hierin duidelijk behoorlijk belemmerd door de poot (zie filmpje). Een gevolg van het niet goed gebruiken van de poot is dat hij zijn vleugel aan 1 kant gaat overbelasten waardoor aan die kant de veren gaan beschadigen. Een uil moet natuurlijk geluidloos kunnen vliegen en je zult begrijpen dat dit met beschadigde veren niet gaat. Verder is het maar de vraag of hij met zijn gehandicapte poot überhaupt de kast uit kan komen om het nog maar niet over jagen te hebben. 

 

Het is de natuur. Is het de natuur?

Dit is altijd een moeilijk vraagstuk. Heel vaak is voor beide mogelijke antwoorden wat te zeggen. Neem als voorbeeld de vogel die gepakt wordt door de kat. Het instinct van de kat is gebouwd op jagen maar aan de andere kant is diezelfde kat een huisdier die niet afhankelijk is van voedsel door jacht. En bovendien zijn katten in Nederland niet inheems. Hetzelfde geldt voor het aanbieden van een nestkast waar een vogel dankbaar gebruik van maakt. Als er onbedoeld misschien wat mankeert aan de opzet of ophangplaats waardoor er later iets gebeurt met de kuikens, is het dan nog wel de natuur?? Lastig lastig...

 

Prognose bij niet ingrijpen

Bij de meeste vogelsoorten richten de ouders zich op het merendeel van het kroost. Bij bijvoorbeeld een nest met 8 babykoolmeesjes waarvan er 3 een mankement hebben, gaan pa en ma de eerste 2 dagen na uitvliegen deels gesplitst door het leven. De 3 kreupelen worden nog heel even bijgevoerd door 1 van de ouders waarna alle aandacht gericht wordt op de 5 overgebleven gezonde jongen. De 3 achtergebleven jongen zullen uiteindelijk verhongeren. Dit zie je ook bij uilen. Het verschil is hier dat we natuurlijk maar 1 jong hebben. De ouders zullen dan dus langer de tijd nemen met zorgen. Mocht er inderdaad geen vooruitgang gaan komen, zullen zij Kuuk uiteindelijk ook gaan verlaten. 

 

Prognose bij wél ingrijpen

Mócht het nu zo zijn dat er eventueel wél ingegrepen gaat worden dan zal het kuiken in een opvangcentrum terecht gaan komen. Een vogelopvangcentrum heeft zich altijd te houden aan de volgende eis: een vogel die wat mankeert (fysiek óf mentaal) móet zodanig kans op herstel hebben dat hij zich kan redden in de natuur. Per soort zijn dat dus verschillende vereisten. In het geval van ons bosuiltje zou dat betekenen dat hij uiteindelijk:

- Zelfstandig zijn prooi moet kunnen vangen (gehoor/zicht, knijpkracht en coördinatie moeten dus goed zijn)

- Goed moet kunnen vliegen (verenpak, bespiering en coördinatie moeten dus goed zijn)

- Vertonen van natuurlijk gedrag (hij mag dus niet ingeprint zijn op mensen)

Allereerst moet er natuurlijk gekeken worden wat er precies aan de hand is. Dat gebeurt eerst door te voelen door ervaren mensen en kan bij twijfel met behulp van een röntgenfoto. Aan de hand daarvan kan beoordeeld worden of we hier te maken hebben met een oude breuk of dat het iets anders is. En dan komt het volgende vraagstuk. Wat nu? Is er relatief snel herstel mogelijk? Je wilt namelijk het jong ook zo snel als mogelijk is terugplaatsen bij de ouders. Soms heb je te maken met een probleem waarvan je weet dat er gewoon niks aan te doen is. Uitzichtloos lijden noemt men dat. En dan biedt euthanasie de uitkomst. Lijden beëindigen is ook zeer zéker een vorm van hulp die in een opvangcentrum gegeven wordt. 

 

En nu?

Achter de schermen is men flink bezig (geweest) met dit dilemma. We kunnen u in ieder geval verzekeren dat iedereen het beste voor heeft met onze kleine pluizenbol. Na alle omstandigheden goed bekeken te hebben en alle overwegingen zijn meegenomen, is uiteindelijk op initiatief van Jan (de eigenaar van de nestkast) het besluit genomen dat het kuiken maandagmiddag om 15.45 naar een vogelopvangcentrum gebracht zal worden. Afwachten maar wat eruit zal komen!!

 


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Bosuil Alle Beleef de Lente blogs