Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Foto Arda van der Lee

Door Arda van der Lee
STORK

Winter

Arda van der Lee, STORK | donderdag 11 april 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1039x

Nu het echt lente is, zitten veel ooievaars in Nederland op hun eieren. Een aantal van hen is de hele winter in Nederland gebleven, een aantal is naar het zuiden getrokken. Hoe we dat weten?
ooievaars bij Oss

Elk jaar, in januari, wordt er door STORK een wintertelling van de ooievaars gehouden. Iedereen in het land wordt dan opgeroepen om bij het zien van een of meerdere ooievaars dat bij ons te melden of op waarneming.nl in te voeren. En als er ook nog ringnummers worden afgelezen, is dat helemaal top. Zo krijgen we een goed beeld hoeveel ooievaars de winter in ons land blijven en niet zijn weggetrokken.

Dit jaar werden er 547 ooievaars gemeld, in 2017 werden er 553 geteld en in 2018 rond de 650. De grootste groep, van ruim 100 individuen werd dit jaar gemeld uit het Reestdal, een prachtig natuurgebied op de grens van Drenthe en Overijssel.

Tafeltje dekje op de vuilstort

De grote groep ooievaars in de buurt van Oss daarentegen, zoeken in de winter hun voedsel niet in een natuurgebied, maar op een vuilstort! Samen met Vroege Vogels zijn we daar de ooievaars gaan tellen. Een fascinerende ervaring om tientallen ooievaars te spotten tussen de af- en aanrijdende vuilniswagens. 

Overwinteren of wegtrekken

Natuurlijk krijgen we vaak de vraag: "is het niet raar, overwinterende ooievaars in Nederland? Het zijn toch trekvogels?"
In het algemeen gaan Nederlandse ooievaars inderdaad op trek. Hun overwinteringsgebieden liggen in Zuid-Europa en West-Afrika. Maar in zachte winters kunnen ooievaars in ons land in de natuur voldoende voedsel bemachtigen.

Gaat ie wel of gaat ie niet?

Waar ooievaars de ‘keus’ op baseren om wel of niet op trek te gaan, is niet bekend. Het heeft ongetwijfeld iets met het voedselaanbod te maken, maar er zijn ook vast andere factoren in het spel.
Er zijn ooievaars die in de zomer gebruik maken van plekken waar wordt bijgevoerd en wel op trek gaan. Er zijn er ook die in de broedperiode onafhankelijk zijn van bijvoeren en vervolgens in Nederland overwinteren. Er zijn zelfs ooievaars die het ene jaar wel op trek gaan en het andere jaar niet.
Dus ja, wie het weet, mag het zeggen.

 

 

Op pad met Vroege Vogels

STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs