Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Wie een kuil graaft voor een ander...

Claudia Leenders | zondag 16 april 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 197x

...heeft binnenkort een paar scholekstertjes uitgebroed! Zo gaat de scholekster namelijk te werk. Het mannetje graaft meerdere kuiltjes, versiert ze met steentjes of schelpen, en laat vrouw scholekster de beste uitkiezen. Het lijkt erop dat ons paar al een plekje voor de camera heeft uitgekozen.
Locatie goedgekeurd!

Dat had ook anders kunnen lopen. Al minimaal 12 jaar broedt op dit dak een paartje scholeksters, en ieder jaar kiezen ze weer een ander hoekje van het dak. Gelukkig is het deze keer dus voor de camera! De werknemers van het bedrijf, de waterfabriek van het Drentse drinkwaterbedrijf WMD, noemen de vogels al liefkozend hun huisdieren. Niet zo gek, als je bedenkt dat er in de afgelopen 8 jaar wel 7 succesvolle broedsel plaatsvonden. Dat is een goed teken voor dit jaar!

De buurt verkennen

M en V zijn al regelmatig te zien op de camera. Ze graven kuiltjes, inspecteren het dakterras en ruimen de boel een beetje op. Alles moet perfect zijn voordat het eierenleggen van start kan gaan. Scholeksters broeden van half april tot eind juni, dus het eerste ei zou zomaar binnenkort kunnen komen. Wel goed zoeken, want de eitjes zijn goed gecamoufleerd tussen die kiezels.

Nu er nog geen kuiken in zicht is en M en V vaker niet dan wel te zien zijn, hebben wij mooi de tijd om de omgeving te ontdekken. Er is namelijk al vanalles te zien op de camera! Naast de twee hoopjes stenen zien we namelijk dat ze dus broeden op een dak. Gekke plek misschien? Niet voor de scholekster, want naar schatting broedt 15% van de paartjes op een dak. Het zijn ook echte kust- en weidevogels, maar het aantal stadse scholeksters neemt dus toe. Meer over deze ontwikkeling lees je in een volgende blog.

In het groen

Bovenaan het beeld zie je nog een kleine strook groen. De waterfabriek staat namelijk midden in een prachtig groen waterwingebied in Drenthe. De scholeksters hoeven dus maar van het dak te vliegen en ze bevinden zich direct in het veld waar ze er heerlijk op los kunnen foerageren. Handig voor als ze straks een paar hongerige kuikens moeten voeren!

Verder zien we op het dak nog een ketel rechts in beeld. Dit is onderdeel van de waterfabriek; deze kalkmelkinstallatie zorgt ervoor dat het harde water van Drenthe wordt onthard voordat het naar de eindgebruikers gaat.

It's showtime!

De filmsterren zijn gearriveerd, het nestkuiltje is gekozen én de start van het broedseizoen is aangebroken. Tijd dus om ons te verheugen op een heerlijk scholeksterspectakel. Wil je alvast extra genieten van de scholeksters? Kijk dan zeker het filmpje van Nina terug van afgelopen vrijdag. Erg leuk om te zien hoe ze het terras ontdekken en vast testliggen in het kuiltje!

 
Foto: Joshua J. Cotten

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Scholekster Alle Beleef de Lente blogs