Beleef de Lente 2024: veel reg..
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
Door
Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE
Ronald van Harxen, STONE | donderdag 23 mei 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 142x
In 2023 hebben we 335 jonge steenuilen geringd. Daarvan zijn er tot op heden 22 dood en 19 levend teruggemeld. Bij elkaar 41, iets meer dan 12%. En dit is dan nog maar het resultaat van het eerste jaar. Ervaring leert dat er ook de komende jaren nog volwassen dieren opduiken die in 2023 als nestjong door ons zijn geringd. Uiteindelijk loopt het percentage terugmeldingen op tot ergens tussen de 15 en 20%.
Dat is vergelijkbaar vergeleken met andere soorten uilen, met één belangrijk verschil. Het percentage dieren dat levend wordt teruggevangen is bij de steenuil veel hoger dan bij de andere soorten. Bij soorten als kerkuil en bosuil bedraagt het nog geen 4%, bij ransuilen nog niet eens 2%. Voor de generatie 2023 zitten we nu al op bijna 6%. De komende jaren zal dat naar verwachting oplopen tot een procent of 10. Dat betekent dat we uiteindelijk van circa een op de tien nestjongen weten waar ze zich gevestigd hebben.
Van de 19 waren 13 vrouwen, 4 mannen en 2 met onbekend geslacht. De vrouwen legden gemiddeld 3 kilometer af van de geboorteplek naar de broedplek, de mannen kwamen niet verder dan 2,2 kilometer. Alle jongen bleven dus in de buurt, de verste 8,5 kilometer en minst verre vestigde zich op 630 meter van het ouderlijk huis.
Nu zullen deze resultaten wel enigszins vertekenen omdat we uit ervaring weten dat er zich ook dieren buiten ons gebied vestigen. Deze leggen dan vaak meer kilometers af, met name de vrouwtjes. Sommige worden aangetroffen door een collega-ringer. Het duurt dan even wat langer voordat we daar een melding van krijgen.
Zo weten we dat een dame die het dit jaar aanpapte met een andere dame vorig jaar is geboren in Ruurlo en 16,5 kilometer heeft afgelegd om de liefde van haar leven te treffen. Daar zitten ze nu om beurten op vier eitjes.
Daarnaast vestigen zich ook dieren van buiten zich in ons onderzoeksgebied. Zo troffen we in Henxel een vrouw die in 2023 als nestjong in Mechelen was geringd, een afstand van 29 kilometer. Voor een steenuil een halve wereldreis.
Uiteraard blijven we deze de komende jaren goed volgen. Zo komen we iets te weten over hun overleving (hoe oud worden ze) en of ze inderdaad zo honkvast zijn als in de boekjes staat. Wat dat laatste betreft: afgelopen zaterdag troffen we dame 3.710.019 (zie foto hierboven). We ringden haar in maart 2012. Waarschijnlijk geboren in 2011, dus zeker 13 levensjaren oud! In voorgaande jaren heeft ze bij elkaar 40 eieren gelegd en 33 jongen de deur uit geschopt. Aantallen die maar heel weinig dames weten te halen. En nu op haar oude dag is ze opnieuw begonnen aan een drieling. Petje en Snorretje af!
Als we haar niet geringd hadden, zouden we dit soort zaken nooit boven tafel krijgen. Alleen daarom al blijven we ringen. Hopelijk dus zaterdag ook!
Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
17.07.24 Wie had gedacht dat de haiku challenge zo'n succes zou worden? Ik zeker niet. Het hee..
17.07.24 Het kerkuilenseizoen van Beleef de Lente 2024 zit erop. Of zoals ze in de Achterhoek ..