Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Warm en droog

Wim van Nee, STORK | vrijdag 29 juni 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 868x

Het water in, schaduw zoeken, drinken... wij weten wel wat we moeten doen als het heet is. Maar wat kunnen jonge ooievaars op het nest? Het water in, niet mogelijk daarboven. Schaduw zoeken, vergeet het maar. Drinken, afhankelijk van het beetje water dat pa en ma kunnen vervoeren.
Snavel open om af te koelen, de kleine lekker in de schaduw. Gewitte poten. Kadaver van een jonge eend als voedsel.

Als zweet verdampt, dan onttrekt dat warmte aan de huid. Maar ooievaars zweten niet, dat trucje om af te koelen valt af. Toch kunnen ze wel vocht verdampen. Gewoon met open snavel ademhalen, net als een hond. De tong uit de bek gaat niet, daarvoor is het tongetje toch echt te klein, maar afkoeling is wel mogelijk.
Een tweede plek om vocht te verdampen weten jullie, er is al eerder over geschreven. Ooievaars poepen bewust over hun poten. De dunne ontlasting verdampt en dat onttrekt warmte aan de poten. Bovendien worden de poten op deze manier gewit, wat ook weer de warmte van de zon een beetje buiten houdt.
Als het nog past, dan kan pa of ma als parasol dienen, maar met de afmetingen die de jongen nu hebben, is dat al bijna niet meer mogelijk.   

Minder voedsel beschikbaar

Aanhoudende warmte heeft invloed op het voedselaanbod. Op veel plekken wordt intensief gemaaid en het korte gras biedt geen voedsel meer. De weilanden worden droger, de grond wordt harder en de wormen zitten diep. Weidevogels komen met hun snavels de grond niet meer in en veel jonge grutto's verhongeren.
Ooievaars zijn wel iets veelzijdiger in hun voedselpatroon, maar ook voor hen wordt het lastig. De jongen bedelen en zijn nog steeds volledig afhankelijk van wat de oudervogels kunnen vinden. En dat dat vreemde dingen kunnen zijn, hebben jullie in de blog van Leo kunnen lezen. Ook oneetbare zaken en kadavers worden meegenomen en gevoerd. De jongen nemen hierdoor in gewicht iets af, wat uiteindelijk wel weer een positief effect heeft op het uitvliegen. Toch wordt het een beetje spannend, als de warmte en droogte lang aanhouden.  

Hopelijk vliegen onze twee prachtige jongen gezond en wel uit.
Nog een week ... ergens tussen 4 en 11 juli.
Moet lukken.

Wim

 


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs